1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Италиански остров дава възможност на чужденци да живеят без наем за три месеца

Свят

Професията дигитален номад става все по-популярна в световен мащаб

Малкото село Ололай се намира в дивия район Барбаджа, далеч от пълните с хора крайбрежия на Сардиния - място, където старите традиции са оцелели, пише CNBC. 

С течение на времето местните жители напускат в търсене на по-добро бъдеще другаде, опустошавайки древния квартал, който сега е покрит с улично изкуство, изобразяващо селския живот. През миналия век населението на Ололай е намаляло от 2250 на 1300 души, като всяка година се раждат само по няколко бебета.

През 2018 г. селото приема широко рекламирана мярка за съживяване на стария квартал: продажба на рушащи се къщи за 1 евро. 

"Това беше голям успех - много чужденци закупиха и реставрираха десетки изоставени жилища", каза кметът Франческо Колумбу пред CNBC. "Сега, след като инвестирахме във високоскоростен интернет, с този нов проект "Работи от Ололай" искаме да превърнем селото си в център за дигитални номади."

Снимка: Pexels

Безплатен престой за работещите от разстояние

Кметството на Ололай е отделило 20 000 евро за настаняването на 30 човека, работещи дистанционно от цял свят, които могат да останат в селото през следващите две години.

Онлайн кандидатурите са отворени до декември. Тези, които бъдат избрани, могат да останат безплатно до три месеца наведнъж, което е максималният срок, за който неевропейци могат да останат в Италия без виза.

Бюджетът, отпуснат от хазната на кметството, ще бъде използван за наемане на жилища от местни семейства за дигиталните номади на цена от около 350 евро на месец за обзаведено жилище с две спални. Комуналните услуги, сметките и данъците за обслужване на кметството също ще бъдат покрити, казва Мата, но не и транспортът и самолетните билети.

Жилищата, които някога са принадлежали на семейства на овчари и фермери, които в миналото са спали на приземния етаж с животните си, разполагат с офис и високоскоростна интернет връзка. 

Работещите ще бъдат канени на панаири и фестивали на местните жители. Победителите могат да останат безплатно в Сардиния, ако се съгласят да върнат нещо на местната общност, преди да си тръгнат - конференция, есе, научен труд или документален филм.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии