1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Искате правото да игнорирате обажданията и мейли след работно време? Преместете се тук

Искате правото да игнорирате обажданията и мейли след работно време? Преместете се тук

На това място правят закон за защита на личното време

 

Депутат от Сан Франциско предлага законопроект, който ще направи Калифорния първият щат в страната, който дава на работниците правото да игнорират обаждания, имейли и текстови съобщения от работодателите си след работно време.

Законопроект 2751, представен от депутата Мат Хейни, ще създаде закон за „право на прекъсване“, който гарантира на работниците непрекъснато лично и семейно време, без обаждания или съобщения след работно време. Той също така задължава работодателите да създават и публикуват планове за прилагане на новия закон в техните политики и дават правомощия на Службата на комисаря по труда в Калифорния да разследва и глобява работодатели, които обичайно го нарушават, пише Los Angeles Times.

Но законопроектът вече има опозиция от групи за защита на бизнеса, които се притесняват, че законодателството може да създаде повече главоболия, отколкото си заслужава.

Хейни каза, че законопроектът има за цел да постави граница между работата и личния живот, която през последните години беше размита от смартфоните и преминаването към дистанционна работа, тласкано още повече от пандемията.

„Работата се промени драстично в сравнение с това, което беше само преди 10 години“, каза Хани. „Хората трябва да могат да прекарват време със семействата си, без да бъдат непрекъснато прекъсвани на масата за вечеря или на партито за рождения ден на децата си, без да се тревожат за телефоните си и да отговарят на мейли.“, казва депутатът.

Проучване в 41 напреднали страни, проведено от Организацията за по-добро икономическо сътрудничество и развитие, установи, че Съединените щати са на 29-то място, когато става въпрос за баланс между професионалния и личния живот. Установено е също, че 10% от жителите на САЩ са работили средно по 50 часа или повече на седмица.

Проучванията показват, че работниците, които нямат здравословен баланс между професионалния и личния живот, има вероятност да изпитат прегаряне, тревожност, стрес и други проблеми на психичното здраве. Това важи особено за жените и работещите родители.

Проучване от 2021 г. на Mind Share Partners, организация с нестопанска цел, фокусирана върху психичното здраве на работното място, установи, че 84% от респондентите казват, че работното им място е допринесло за поне едно състояние на психичното здраве. Миналата година организацията с нестопанска цел проведе друго проучване и установи, че са направени подобрения, но проблемите с психичното здраве като цяло продължават да тормозят работната сила.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии