1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Insider: Руският боен робот-куче може да се окаже от Aliexpress

Свят
 

Кучето робот M-81, което е въоръжено с ракетна установка RPG-26, беше показано на Международния военно-технически форум Army 2022

Кучето робот M-81, което е въоръжено с ракетна установка RPG-26, беше показано на Международния военно-технически форум Army 2022, голям панаир на оръжия, в Москва тази седмица, казват от Newsweek.

Видеото на кучето-робот, което ходи, сяда и се изправя, стана вирусно в социалните медии, след като беше публикувано от руска информационна агенции.

Публикaция в Twitter от Роб Лий, експерт по руската армия в Изследователския институт за външна политика, видеото получи повече от 500 000 гледания и 1900 ретуита.

Въпреки това, според изданието The ​​Insider, кучето-робот е модифициран „бот Go1, направен от китайската компания Unitree Robotics“, който „по същество е играчка“.

„Въпреки факта, че на презентацията роботът е облечен в черен костюм, но благодарение на външния си вид той беше лесно разпознат като бот Go1, произведен от китайската компания Unitree Robotics, по осмоъгълната форма на главата и от предните му камери, които можеха да се видят през капака", каза Лий.

Ботът Go1 е достъпен за продажба повече от година в два варианта, струващи между 2700 долара и 3500 долара, като негови вариции има дори в Aliexpress.

Според официалните данни роботът-куче M-81 е произведен от Intellect Machines JSC, базирана в Санкт Петербург компания, ръководена от Алексей Аристов.

В публикация в Telegram нейните дизайнери коментират: „Това е образец на роботизираната система M-81, способна да води стрелба и да транспортира оръжия, а за граждански цели може да се използва в зоната на извънредна ситуация за разузнаване, преминаване през развалини и доставка на лекарства”.

„Когато се използва в битка, роботизираното куче може също да бъде ангажирано в насочване на целите, патрулиране и охрана“, потвърждават от компаията.

Според производителите, Go1 bot може да носи максимално тегло от три килограма.

The Insider съобщава, че това означава, че може да носи ракета-носител RPG-26, както се вижда във видеото, но не и заредена с ракета, тъй като това повишава теглото до 4,7 килограма.

Освен това не може да работи на неравен или мокър терен и е уязвим за хакване.

Говорейки на оръжейния панаир в понеделник, президентът Владимир Путин каза, че Русия разполага с оръжия, които са "десетилетия по-напред от чуждестранните ".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии