
Съдът временно спира забраната на Тръмп срещу чуждестранни студенти в Харвард
Това дава на университета първоначално облекчение в съдебната битка
Въпреки поскъпването, храната все още имат емоционална стойност за мнозина.
Едно от най-популярните традиционни ястия на Босна и Херцеговина и Сараево са Сараевските чевапи. Това са малки кебапи, наподобяващи нашите кебапчета. Новината за тяхното поскъпване обаче предизвика бурни реакции в балканската страна. Регионалните медии описаха събитието като „Гастрошок“ и „Кебапа струва колкото сухо злато“.
Цената на порция от десет кебапчета в най-известните ресторанти за чевапи в Башчаршия е скочила от 12 на 14 босненски конвертируеми марки. Това се равнява на 13,97 български лева към моментния валутен курс. Половин порция струва 7 босненски марки (6,98 лв.), сметаната и киселото мляко, разбира се, се заплащат допълнително. Това съобщава босненското издание на Forbes.
Проверката е направена в заведения, разположени в сърцето на чаршията на Сараево, където няма недостиг на посетители през туристическия сезон. Макар че цената не е пречка за туристите, тя е за средностатистическия гражданин на Босна и Херцеговина.
Собствениците на ресторанти оправдават увеличението на цените с увеличението на разходите за суровини и труд. Те твърдят, че новата цена реалистично отразява икономическите обстоятелства.
„Цената на материала със сигурност се е повишила, всичко се е повишило. Но цената трябва да се повиши, защото това е град на кебапите и това е нашата традиция.“, казва Селима Арапович, служител в известен магазин за кебап в Башчаршия.
Той добавя, че броят на гостите досега не е намалял, което отдава на големия дял на чуждестранните туристи.
„Не усетихме спада. Това не означава нищо за туристите. А ако питате мен, цената би била дори по-висока. В Дубровник кебапчетата струват 30 евро, а там дори не знаят какво е чевап“, казва той с усмивка.
Докато туристите от Италия, Мароко и Швеция нямат проблем да платят 7 евро за порция и да хвалят вкуса и обслужването, гражданите на Босна и Херцеговина са изправени пред безмилостно ежедневие, в което дори основните хранителни стоки са се превърнали в лукс. Инфлацията, спадащата покупателна способност и покачващите се цени на енергията оказват натиск върху домакинствата от месеци. За мнозина кебапчетата са се превърнали лакомство за специални случаи, а не в ястие за всеки ден.
В страна, където средната заплата е едва над 1300 марки (1296.82 лв.), а минималната пенсия е около 570 марки (568 лв.), семейна разходка за кебап за четиричленно семейство може да надхвърли 50 марки (49 лв.), което е извън реалистичните възможности за много граждани.
Въпреки това, чевапите все още имат емоционална стойност за мнозина. Азра Салахович, преподавател от Тузла, посочва:
„Когато дойдем в Сараево, не мислим за цената на кебапа. Това е нашият обичай. Просто идваме и поръчваме. Знаем къде да ядем.“
Златко от Сараево казва: „Чевапите струват повече. Те са символ на Сараево и не виждам проблем с цената.“ Подобни твърдения обаче най-често идват от хора, за които цената не е решаващ фактор.
За обикновените граждани кебапът все повече се превръща в това, което някога бяха калмарите в ресторантите - деликатес за специални поводи.
В крайна сметка, както някои казват - в Сараево все още се броят кебапите, а не калориите. Но все повече хора броят и парите, за да видят дали изобщо могат да си позволят.
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN
Това дава на университета първоначално облекчение в съдебната битка
"Всеки е добре дошъл да открие бизнес в Европейския съюз"
За колко време ще пътувате 1000 километра?