Хората в наша съседка започнаха да наемат вещи и техника, вместо да ги купуват

Това е нова тенденция, която добива все по-големи размери

 

Тъй като необузданата инфлация намалява покупателната способност на хората, все повече и повече потребители се насочват към наемане на необходимите им вещи, вместо да ги купуват. Тази тенденция стана популярна сред потребителите в много страни и Турция не прави изключение.

Размерът на глобалния потребителски пазар на наеми беше около 2 трилиона долара през 2023 г.

Турските потребители наемат предимно бяла техника, електронни продукти, смарт телефони, компютри, мебели, коли и дори дрехи на дневна или месечна база, пише Hurriyet Daily News.

Цената за наемане на лаптоп е 150 турски лири (4,40 долара) на ден или 2000 лири (59 долара) на месец. Цената е 50 лири и 500 лири за смартфони.

 

Потребителите плащат дневен и месечен наем от 100 лири и 1200 лири за бяла техника. Наемането на мебели струва 200 лири на ден и 1000 лири или 30 долара на месец.

Цената за наемане на дрехи е 500 лири на ден и 5000 лири или 150 долара на месец. За малки автомобили е 5000 лири на месец и 9000 лири за луксозни автомобили.

„Колебанията в икономиката и намаляващата покупателна способност са основните причини, които дават тласък на пазара на наеми“, каза Синан Вентура от Kiralabunu, онлайн платформа за отдаване под наем.

Пазарът на наеми в света нараства с 12 процента годишно, но темпът му на разширяване е повече от 80 процента в Турция, според Вентура.

Годишният процент на потребителска инфлация е 61,78% през юли, като цените се повишават с 3,2% месечно.

Технологично разбиращите потребители с ограничени бюджети предпочитат да наемат, вместо да купуват подобрени продукти, каза той. „Най-популярните артикули под наем за тези хора са смартфони, компютри, таблети и други потребителски електронни стоки. Тези артикули представляват близо 60 процента от пазара за наеми", каза той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст