Хиляди автомобили, които катастрофират в САЩ, се озовават в Русия

Свят

От САЩ през Грузия до Русия миналата година са достигнали коли за 2,1 млрд. долара

 

Малката южнокавказка държава Грузия се е превърнала в многомилиарден център на международния пазар на употребявани автомобили. Автомобилите се доставят предимно от САЩ и много от тях се озовават в Русия, пише BBC. 

В прашните покрайнини на Рустави, индустриален град на 20 км югоизточно от столицата на Грузия Тбилиси, се намира огромна площ от открити паркинги.

Площта му се равнява на повече от 40 футболни игрища, а на него са разположени хиляди автомобили, обявени за продажба.
Можете да откриете почти всеки автомобил, който сърцето ви пожелае - Mercedes, Porshe, Jaguar, Toyota, а напоследък и Tesla.

Един от най-големите паркинги е собственост на Caucasus Auto Import (CAI) - компания, която купува употребявани автомобили от търгове в САЩ. Често автомобилите са били толкова силно повредени при катастрофи, че са били отписани от американските застрахователни компании

CAI заявява, че нейният „екип от експерти“ в Щатите ще вземе автомобилите лично и след това ще организира извозването им с контейнеровоз на 10 000 км до пристанище на черноморското крайбрежие на Грузия. След това повредените автомобили ще бъдат поправени от грузински механици.

„Нашата компания допринесе много за обновяването на грузинския автомобилен парк“, казва Давид Гулашвили, заместник-изпълнителен директор на CAI. „Когато започнахме дейността си през 2004 г., грузинската автомобилна инфраструктура беше изцяло произведена в Съветския съюз, като съветските марки Лада и Ваз.“

Той казва, че компанията му е отговорила на „голямото търсене на автомобили, произведени на Запад“. Днес фирмата има 600 служители.

По официални данни през миналата година Грузия е внесла автомобили на стойност 3,1 млрд. долара (2,4 млрд. паунда). След това тя е изнесла автомобили на стойност 2,1 млрд. долара, главно за бившите съветски републики в Кавказ и Централна Азия. Автомобилите всъщност са вторият по големина износ на Грузия след медната руда.

На огромния автомобилен пазар в Рустави любопитни клиенти търсят изгодни сделки. Всеки автомобил има карта от вътрешната страна на предното си стъкло, на която са посочени цената, размерът на двигателя и датата на производство.
Алишер Тезикбаев е пристигнал тук от Казахстан. Той и група негови приятели разглеждат секцията на Toyota.

„Реекспортираме автомобили от Грузия от около 3,5 години. Изпращаме автомобили в Казахстан и организираме автотурове, когато клиентите идват в Грузия, за да си изберат автомобил“, казва Тезикбаев, който публикува видеоклипове на своите 100 хил. последователи в Tik Tok.

Грузия изнасяше употребявани американски и европейски автомобили за северната си съседка Русия, с която има обща граница. Но това официално е спряно в резултат на нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

През септември 2023 г. Грузинската данъчна служба обяви, че в съответствие с последните западни санкции срещу Русия ограничава реекспорта и транзита на автомобили, внесени от САЩ или Европа в Русия и Беларус.

 

А грузинските официални лица дълго време отричаха страната да е съучаствала в подпомагането на заобикалянето на търговското ембарго от страна на Русия.

Въпреки това неотдавнашно разследване на грузинското медийно издание Ifacti показа многобройни пропуски, използвани от армия от търговци на автомобили от двете страни на руско-грузинската граница.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст