1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Гърция продава 30% от летището в Атина през борсата

Свят

Допълнителен дял от 1% ще бъде продаден на семейство Копелузос, което притежава 5% от летището

Гърция планира първично публично предлагане (IPO) на международното летище в Атина, най-голямото в страната, на Атинската фондова борса през февруари, съобщава Reuters.

Правителството в Атина иска да продаде 30% дял, собственост на Фонда за развитие на активите на Република Гърция (HRADF), агенцията за приватизация на страната.

Предишен опит за продажба на дела на частни инвеститори през 2018-2020 г. приключи, след като COVID-19 спря пътуванията по света.

Гръцкият държавен инвестиционен фонд HCAP (Hellenic Corporation of Assets & Participations) държи още 25% в летището, като обслужи повече от 26 милиона пътници, предимно чужди граждани, миналата година, което е 25% годишно увеличение.

IPO за дял от 19% в летището и листването на борсата се очаква да се случи "през ​​първата половина на февруари", каза високопоставен служител на HRADF пред Reuters, пожелал анонимност.

Друг служител казва пред медията, че миналата година агенцията е имала за цел да включи летището в списъка за продажба през първото тримесечие на 2024 г. и да го прехвърли на базирания в Германия управител на летището AviAlliance, който в момента държи 40% дял.

Допълнителен дял от 1% ще бъде продаден на семейство Копелузос, което притежава 5% от летището, каза служителят на HRADF.

За да отвори пътя за листването, се очаква гръцкият парламент да одобри измененията на споразумение от 1995 г., подписано между държавата и летищната компания, което определя условията за експлоатация на летището.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии