1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Федералният резерв на САЩ повиши още лихвите

Федералният резерв на САЩ повиши още лихвите

Това е деветото увеличаване на лихвите за година

Федералният резерв на САЩ повиши водещите лихви с нови 25 базисни пункта. Според първите коментари по този начин се изразява предпазливост заради трудностите в банковата система, но борбата с инфлацията продължава. Новото лихвено равнище е в диапазона 4,75 - 5%, пише БНР.

Бързото покачване на лихвите доведе до сериозна обезценка за държавните ценни книжа в портфейлите на банките. Това е част от причините за колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank, както и за необходимостта от подпомагане на First Republic Bank.

Това е деветото увеличаване на лихвите от март 2022 г., уточнява Ройтерс. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Комитетът по парична политика на централната банка на САЩ обаче посочи, че бъдещи увеличения не са сигурни и до голяма степен ще зависят от предстоящите икономически данни: 

"Комитетът внимателно ще следи постъпващата информация и ще направи оценка за последиците върху паричната политика", се посочва в изявление на комитета, разпространено след срещата. 

Федералният резерв посочва, че банковата система е "стабилна и устойчива, допълвайки, че неотдавнашните сътресения в банковия сектор "вероятно ще доведат до по-строги кредитни условия за домакинствата и компаниите и ще окажат натиск върху икономическата активност, наемането на работна ръка и инфлацията". 

Експертите на централната банка на САЩ прогнозират, че лихвите ще бъдат вдигнати само още един път тази година. 

За инфлацията се очаква до края на годината да достигне 3,3 процента, безработицата да се понижи до 4,5 процента, а растежът на брутния вътрешен продукт да се забави до 0,4 на сто. 

Оценките за следващите две години остават почти без промяна спрямо предишните предвиждания, с изключение на прогнозата за нарастването на БВП, която за 2024 г. е понижена от 1,6 процента до 1,2 процента. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии