Европа иска ограничения заради високите цени на билетите за Oasis

Билетите варират от 86 до 400 евро

 

Високите цени на билетите за концертите на Oasis във Великобритания и Ирландия, вариращи от 86 до 400 евро, накараха евродепутатите да призоват за по-силна защита на потребителите, като същевременно се гарантира достъп до културни събития. Очаква се въпросът да бъде повдигнат по време на предстоящите изслушвания на комисарите, според евродепутатите, съобщава Euronews.

Високите цени

Разочарованието от повишените разходи по време на неотдавнашната продажба на билети за концерт на Oasis накара евродепутатите от целия политически спектър да призоват Европейската комисия да спре така нареченото динамично ценообразуване за билети за концерти и други културни събития. Призивът дойде от евродепутати, представляващи социалистите и демократите (S&D) и Европейската народна партия (ЕНП), по време на събитие в Европейския парламент в сряда.

 

Потребителското недоволство 

Снимка: EPA

През септември билетите за Oasis в Ирландия и Обединеното кралство се продаваха за над 400 евро, въпреки че базовата цена беше определена на 86 евро в Ирландия – цена, която хиляди купувачи откриха едва след часове чакане на опашки. Много други изобщо не успяха да си осигурят билети.

Разследване на органите за конкуренция 

Органът за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA) и Комисията за защита на конкуренцията и потребителите (CCPC) започнаха разследвания за това как тази продажба е била управлявана от Ticketmaster и дали законите за конкуренцията или защитата на потребителите са били нарушени.

След десет години чакане за събирането на групата и чакане на опашка от четири часа, италианският евродепутат Пиерфранческо Маран (S&D) се изказа за невъзможността си да купи билети за Oasis. „Това е пълна измама за потребителите“, каза той и добави: „Не е нужно да „поглеждаме гневно назад“ към случилото се, но ще видим какво можем да направим в бъдеще.“

Въпроси към Европейската комисия 

Маран се присъедини към колегата си в Европейския парламент Брандо Бенифей в изпращането на писмен въпрос до Комисията, търсейки разяснение дали динамичното ценообразуване ще бъде включено в предстоящия Закон за цифровата справедливост, питайки дали ЕС е изправен пред антитръстови проблеми в сектора на развлеченията на живо и дали изпълнителната власт трябва да стартира разследване.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст