1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

ЕС създава фонд за прекъсване на зависимостта си от руски горива

Свят

За целта съюзът ще отдели допълнителни 20 млрд. евро

За да помогне за по-бързото прекратяване на зависимостта на страните членки от руските изкопаеми горива, Европейският съюз ще набере допълнително финансиране в размер на 20 милиарда евро от постъпленията от пазара си на въглеродни емисии, съобщи БТА.

Преговарящите от страните от ЕС и Европейският парламент се споразумяха да съберат 60 на сто от планираните безвъзмездни средства от Фонд на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ), орган събиращ приходи от пазара на въглеродни емисии, които в момента се изразходват за революционни зелени технологии. Останалите 40 на сто ще дойдат от приходите от продажбата на разрешителни за въглеродни емисии.

Пазарът на въглеродни емисии на ЕС изисква от електроцентралите и предприятията да закупуват разрешителни за отделяните от тях замърсяващи емисии. Цената на тези разрешителни скочи през последните години, увеличавайки приходите, които страните получават от продажбата им.

Финансирането ще бъде насочено към области като разширяване на възобновяемата енергия, енергоспестяващи ремонтни дейности и проекти за подпомагане на декарбонизацията на тежката промишленост.

Страните от ЕС и Европейският парламент трябва официално да одобрят сделката, преди тя да влезе в сила през идната година.

Цените на разрешителните за въглеродни емисии се повишиха отчасти заради по-строгите цели на ЕС за намаляване на емисиите, които ще намалят предлагането на подобни разрешителни през настоящото десетилетие. Референтната цена на въглеродните разрешителни в ЕС днес се търгуваше за около 88 евро за тон въглеродни емисии.

Първоначално Европейската комисия предложи парите за нови енергийни инвестиции да се осигурят от продажбата на разрешителни, съхранявани в така наречената "резерва за стабилност на въглеродния пазар" – схема, предназначена да усвои излишните разрешителни и да спре свръхпредлагането на пазара.

Някои членки на Съюза, сред които Нидерландия и Дания, се противопоставиха на тази идея, предупреждавайки, че заиграването с този резерв може да подкопае доверието в пазара на въглеродни емисии и да намали цената им в ЕС.

Очаква се по-късно през седмицата преговарящите страни от ЕС да се опитат да постигнат сделка за по-широко преразглеждане на въглеродния пазар.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии