Джеф Безос има странно правило за "двете пици", което прилага върху служителите на Amazon

Какво представлява то и лесно ли се прилага

 

Джеф Безос има странна финансова политика, известна като „правилото за две пици“ и тя може да бъде полезна и за вашата кариера и финансов успех. Милиардерът приложи правилото в ранните дни на Amazon.

„Опитваме се да създадем екипи, които са толкова големи, че да могат да бъдат нахранени с две пици. Ние наричаме това "правило за отбора на двете пици“, каза Безос, цитиран от Daily Mail.

Според него, това е екипът с правилния размер, за да бъде ефективен, фокусиран и целенасочен. Безос също така казва, че по-малките екипи могат да доведат до повишена производителност и за отделните служители.

„В идеалния случай това е екип от по-малко от 10 души: по-малките екипи свеждат до минимум линиите на комуникация и намаляват бюрокрацията“, обясни ръководителят на културата и иновациите на Amazon Web Service Даниел Слейтър.

„Структурата с две пици също насърчава отчетността на екипа. Екипите с две пици не предават нещо, което са стартирали, на друг екип, който да управлява“, пише Слейтър за структурата.

 

Ако екипът започне да расте отвъд идеала за две пици, Amazon ще се заеме със създаването на нов екип, който да поеме част от отговорностите, породени от това разширяване. Това води до двата стълба на успеха на Amazon – ефективност и мащаб, които помогнаха на компанията да стане една от най-големите в света.

„Правилото за две пици“ обаче не е без критици. Джони Уорстром, главен изпълнителен директор на Mentimeter, твърди, че срещите в ерата на дистанционна работа след Covid може да се наложи да включват повече служители. „Смятам, че правилото за две пици на Джеф Безос е остаряло и има нужда от преработка“, пише Warstrom в Entrepreneur.

„Ограничаването на броя на участниците в срещата не увеличава производителността“, обясни изпълнителният директор.

Правилото за две пици се превърна в толкова добре известна бизнес стратегия, че експертите по лични финанси в GObankingrates дори препоръчват хората да го използват за постигане на върхове в собствената си кариера и финансови цели.

И накрая, правилото на Безос позволява на малките екипи да се променят бързо, когато на пътя им се изпречи ново изискване или проблем.

Да останете гъвкави в собствената си работна среда може да помогне за по-ефективно справяне със задачите, вместо да оставяте нещата за последната минута.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст