Долар с грешка може да ви донесе сериозна сума пари

 

Милиони такива банкноти се въртят, но досега са открити само 18

 

Американски колекционери са готови да платят хиляди долари за редки банкноти от 1 долар с печатна грешка. Два комплекта банкноти от 1 долар имат печатна грешка, допусната от Бюрото за гравиране и печат на САЩ.

„Много рядко се случва Федералният резерв да обърка и една банкнота да попадне в обращение“, каза Чад Хоук, вицепрезидент на PMG, професионална компания за оценка на хартиени пари, пред Fox Business.

Единият комплект банкноти е отпечатан през 2014 г., а другият е произведен през 2016 г. Това означава, че повече от шест милиона банкноти са били пуснати в обращение преди грешката да бъде открита.

Проблемът възниква, обяснява Хоук, когато новите долари са отпечатани със старите серийни номера, тъй като всяка банкнота в обращение трябва да има уникален сериен номер за идентификация. Съобщава се, че Бюрото за гравиране и печат не е забелязало грешката, но колекционерите на валута са го направили.

 

Сега започва търсенето на оспорваните банкноти и колекционерите се надяват да намерят съвпадащи двойки с еднакви серийни номера, защото там всъщност се крие стойността.

Индивидуалните банкноти от 1 долар могат да бъдат навсякъде. Те са в обращение от шест-седем години. Едва през последните две-три години хората започнаха да откриват грешката. Новината за грешката се разпространи чрез социалните медии и много хора успяха да спечелят пари, каза Хоук, добавяйки, че един чифт наскоро беше продаден за около 6000 долара.

Досега са се появили само девет чифта или 18 банкноти.

Шансът средният американец, пък и не само такъв, да има една от банкнотите в портфейла си, добавя Хоук, не е съвсем невероятен.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст