"Дълга обедна почивка": Куриозният случай, в който държавен служител се скри от работа за 8 години

Свят

На работното му място разбрали, че той не е там, когато трябвало да получи награда за вярна служба

 

Едва когато Хоакин Гарсия, испански държавен служител, трябва да получи награда за две десетилетия вярна и всеотдайна работа, някой разбра, че всъщност той не се е явявал на работа поне от 6 години, а може би и от 14, пише Guardian. 

Гарсия, 69-годишен инженер, започва работа за местната власт в югозападния град Кадис през 1990 г., съобщава el Mundo, а през 1996 г. е назначен в общинското управление по водоснабдяване Agua de Cadiz, където има за задача да контролира пречиствателна станция за отпадни води.

През 2010 г., когато Гарсия, който вече се е пенсионирал, трябвало да получи медала си за дългогодишна служба, човекът, който го е наел, заместник-кметът Хорхе Блас Фернандес, се поинтересувал къде е той: „Той все още е на заплата“, казва той пред вестника. „Помислих си: къде е този човек? Той все още ли е там? Пенсионирал ли се е? Умрял ли е?“ 

След като бившият управител на водоснабдителното дружество, чийто офис се намирал срещу този на Гарсия, казал на Фернандес, че не е виждал служителя си от няколко години, заместник-кметът извикал инженера. „Попитах го: какво правиш?“ Фернандес разказва. „Какво направихте вчера? И предишния месец? Той не можа да отговори.“

След това съдът наложил на Гарсия глоба в размер на 27 000 евро, което след облагане с данъци е равностойно на едногодишната му годишна заплата, след като по-рано установи, че инженерът изглежда не е бил в кабинета си в продължение на „поне шест години“ и не е извършил „абсолютно никаква работа“ между 2007 и 2010 г., годината преди да се пенсионира. 

Гарсия заяви пред съда, че се е появявал в офиса, въпреки че призна, че може да не е спазвал редовното работно време. Той заяви, че е станал жертва на тормоз на работното място заради социалистическата политика на семейството си и че умишлено е бил изместен на заден план във водния борд.

 

Приятелите му заявиха пред El Mundo, че инженерът не е искал да съобщи за твърденията си за тормоз, защото „имал семейство, което да издържа“, и се притеснявал, че на тази възраст няма да намери друга работа. По думите им той е бил толкова депресиран от ситуацията, че е посетил психиатър.

Трибуналът заключава, че през по-голямата част от периода на наемането му на работа водоснабдителният орган е смятал, че Гарсия носи отговорност за градския съвет, докато градският съвет е смятал, че той работи за водоснабдителния орган.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст