1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Цените на полетите от Москва скочиха до небето след изявлението на Путин

Свят

Еднопосочните билети от Русия се разпродадоха бързо в сряда

Цената на самолетните билети за международни полети, тръгващи от Москва, скочи рязко след като руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в сряда.

Голям брой държави са забранили на самолети да кацат директно от Русия, включително САЩ, Обединеното кралство и по-голямата част от континентална Европа. Има обаче страни, които симпатизират на Москва, и биха позволили на хората да пътуват през тях и съответно полетите до тези страни се разпродават бързо. Директните полети от Москва до Истанбул и Ереван са разпродадени в сряда, според данни на Aviasales.

Справка показва, че цените на полети до Армения не са били налични за сряда, но един икономичен билет  до столицата Ереван за четвъртък струва 1117 паунда. Пътуването стандартно излиза между 120 и 185 паунда, което прави цената около девет пъти по-висока от нормалната тарифа.

Подобна е и ситуацията с полетите за Тбилиси. Билет до столицата на Грузия е възможен на цена от близо 900 евро в една посока с  прекачване в Астана.

До Белград, например, няма налични полети за сряда и за четвъртък, а най-евтиният до столицата на Сърбия за петък излиза 2529 паунда. Същият полет обикновено излиза между 730 и 1700 паунда.

Полет от Москва до Тел Авив също е поскъпнал няколко пъти на фона на новините от Русия. Най-евтиният полет в сряда е 1398 паунда, което е близо 4 пъти повече от стандартната цена. До края на ноември няма свободни места за израелската авиокомпания ELAL от Москва. Еднопосочният билет в това направление е 800 евро, в бизнес класа – 1700 евро.

Тенденциите на пазара на самолетните билети в Русия се забелязваха от месеци на фона на очакванията за развитието на войната в Украйна и възможна мобилизация и икономически ограничения.

Руският президент обяви в сряда сутрин частична военна мобилизация в страната, без да даде много подробности по темата. За момента той твърди, че в редовете на въоръжените сили ще бъдат призовани само запасняци и отслужили, които са обучавани по точно определен военни специалности, които изискват специфични умения.

По-късно военният министър Сергей Шойгу обяви, че най-вероятно ще бъдат мобилизирани около 300 хил. души, което според него е около 1% от мобилизационния потенциал на страната.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5