1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Ако използвате някоя от тези 9 фрази, значи имате "по-добри умения по етикет"

Свят

Как да демонстирате уважение и признателност към вашия събеседник

Действията може да говорят повече от думите, но думите все още имат голямо значение. Хората могат лесно да се обидят и ако бързате като повечето хора, е лесно да кажете нещо погрешно по погрешен начин. За уменията по етикет експерт по публично говорене пише CNBC. 

Има по-специално девет фрази, които моментално показват признателност и уважение. Ако използвате някоя от тях всеки ден, вие имате по-добри умения по етикет от повечето хора:

1. "Това, което чувам от вас, е, че..."
Хората не очакват да се съгласявате с всичко, което казват. Но те искат да знаят, че са били чути и разбрани.

Използвайте тази фраза, за да потвърдите, че наистина сте обмислили думите им, преди да отговорите. Ако са говорили неясно първия път, ще им дадете възможност да съсредоточат мислите си и да допринесат по-смислено за разговора.

2. "Може би сте прав."
Тази фраза помага да се подготви почвата за несъгласие, като например: "Може и да си прав, но нека този път да експериментираме с тази нова идея." Това е полезно и за реагиране на коментари извън темата и забележки от хиперактивни колеги, които говорят твърде много. Никой не обича да бъде отричан, а едно просто утвърждаване позволява разговорите да продължат без дисхармония. 

3. "Ти беше прав, аз сгреших."
Невъзможно е да кажеш тези думи, ако не ги мислиш сериозно. Те са музика за ушите на хората. Този израз е чудесен инструмент за разсейване на напрежението, изчистване на обстановката и спечелване на уважение. Откажете се от егото си, за да спечелите по-голямата битка за по-продуктивни и автентични взаимоотношения.

4. "Благодаря ви, че направихте това..."
Старомодно, елегантно и просто. В свят, в който благодарността, уважението и признанието са трудни за получаване, се оценява да бъдете щедри на похвали.

5. "Ще ви оставя да го направите."
Понякога най-трудното и най-полезното нещо, което можете да направите, е да преодолеете импулса си да контролирате. Кажете го така, както го мислите, и го направете с усмивка. 

6. "Можеш ли да ми помогнеш с нещо?"
Никой не обича да му се караш или да му заповядваш, но повечето от нас се радват, когато ги помолят за помощ. Обърнете внимание на разликата между думите: "Изхвърли боклука" и "Хей, претоварен съм. Мога ли да те помоля да ми помогнеш, като изхвърлиш боклука?"

7. "Твоята прическа/риза/връзка и т.н. изглежда толкова добре днес!"
Не лъжете, но търсете хубавото. Хората харесват комплиментите, дори когато се държат така, сякаш не го правят. Всички остаряваме, всички сме стресирани, всички се притесняваме, че сме забравили нещо за външния си вид. Хубаво е от време на време да чуваме, че сме направили нещо правилно.

8. "Това е интересно."
Дори изговарянето на тези думи изисква забавяне, своеобразен поклон към говорещия, преди разговорът да продължи. Това е признание, че нещо е било казано, чуто и обмислено. 

9. Не казвайте нищо.
Когато някой каже нещо грубо или невежо и ви се прииска да отвърнете на удара, поемете дълбоко въздух. Приемете думите като проблем на някой друг и си тръгнете.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии