AI ще използва гласа на починали актьори за озвучаване на аудиокниги

AI ще използва гласа на починали актьори за озвучаване на аудиокниги

Това поставя началото на нова ера в Холивуд

 

Покойната актриса Джуди Гарланд никога не е записвала гласа си, за да прочете аудиокнига на „Магьосникът от Оз“, но въпреки това скоро ще можете да чуете нейното представяне на детския роман, който вдъхнови филма, съобщава CNN.

По-рано тази седмица компанията за изкуствен интелект ElevenLabs заяви, че въвежда дигитално произведени гласове на починали актьори, включително Гарланд, Джеймс Дийн и Бърт Рейнолдс, в новото си приложение Reader. Компанията каза, че приложението взема статии, PDF, ePub, бюлетини, електронни книги или друг текст на вашия телефон и го превръща в глас зад кадър.

„Дълбоко уважаваме тяхното наследство и за нас е чест да имаме техните гласове като част от нашата платформа“, каза Дъстин Бланк, ръководител на партньорствата в ElevenLabs. „Добавянето им към нашия нарастващ списък с разказвачи бележи голяма стъпка напред в нашата мисия да направим съдържанието достъпно на всеки език и глас.“

Компанията каза, че е сключила договори за права, така че да може спокойно да използва гласове на известни починали актьори. Усилието показва потенциала на изкуствения интелект за Холивуд, но също така създава прецедент за лицензиране и работа с такъв тип права. Освен това идва във време, когато технологията се разрасна с големи крачки, особено в способността й да създава изображения, текст и звук, което улеснява всеки да създаде версия на нечий глас, казващ нещо, което никога не е казвал.

Това от своя страна повдигна въпроси в творческите индустрии като журналистиката и киното за това как може или дори дали трябва да се използва изкуственият интелект.

Бизнес Видео Подкаст