4 държави останаха без ток: Какво доведе до електрическия колапс на Балканите?

Свят

Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина и Албания останаха без ток на 21.06.2024 г.

 

Властите в Черна гора твърдят, че причината за регионалната повреда в електроенергийната система е резултат от високо натоварване и увеличение на дневното потребление и високи температури, а международно разследване на официалната Европейска асоциация на преносните системи ще установи откъде са тръгнали проблемите.

Снимка: iStock

Цяла Черна гора, с изключение на част от северния регион, голяма част от Хърватия, Босна и Херцеговина и Албания останаха без ток на 21.06.2024 г.

В първите съобщения някои регионални медии обявиха, че Черна гора е отговорна за предполагаемия колапс в региона, а след това казаха, че причината е проблем на границата между Албания и Гърция.

Албанският министър на енергетиката Белинда Балуку потвърди, че е имало повреда в интерконектора между Албания и Гърция и че е чувала за подобни обстоятелства в Черна гора и части от Хърватия и Босна, съобщава Reuters, цитирана от „Денар“.

Хърватските власти, както съобщават местните медии, официално обявиха, че теоретичен срив може да удари цяла Европа, тъй като енергийните системи са взаимосвързани и че е безотговорно да се правят каквито и да било предположения преди официалното разследване от европейски органи, което обикновено продължава шест месеца.

„Свидетели сме на регионален колапс на електроенергийната система и да обвиняваме Черна гора за това би било изключително погрешно. Проблемът възникна в следствие на много голямо натоварване, увеличаване на дневното натоварване и много високи температури. Всичко това води до факта, че електроенергията не може да бъде предадена по качествен начин и стигаме до това, което се случи днес“, каза министърът на енергетиката и минното дело Саша Муйович в официалното си обръщение към медиите.

 

Черногорската "Електропреносна система" (CGES) официално обяви на пресконференция около 16:00 часа, че всички градове са получили електричество в 12:25 часа на 21.06.

Електричеството постепенно беше възстановено час след срутването.

Снимка: Pexels

В първото изявление след инцидента Муйович официално обясни на "Vijesti", че при висока температура, веднага се случва, че въздушното охлаждане на въздуховодите е слабо. Това, както той каза, води до голямо натоварване и висока температура, което води до падане и счупване на линията и след това създава натоварване на другата линия.

„Лошото е, че към момента на повредата всички консуматори останаха включени. Надяваме се, че в момента на свързване няма да има голямо натоварване и това да не доведе до нови прекъсвания“, каза Муйович.

Изпълнителният директор на CGES Иван Асанович, малко след аварията, официално каза за "Vijesti", че в резултат на смущението в регионален мащаб е имало прекъсване на електрозахранването в цялата област на Черна гора, с изключение на север. Той посочи още, че бедствието е имало и в съседните страни - Албания, Босна и Херцеговина и значителна част от Хърватия.

 

„Причината все още не е известна и CGES, в сътрудничество с колеги от околността, работи за разрешаване на проблема и доставка на енергия на всички потребители в Черна гора“, каза Асанович.

Той уточни, че основната цел е изграждането и нормалното функциониране на преносната мрежа и междусистемната свързаност.

Директорът на Националния диспечерски център Ранко Реджич каза на пресконференцията, че не знаят "какво точно се е случило". „Това ще се определи от Европейската асоциация на операторите на преносни системи, която е част от Европейската комисия, те ще имат подробни и точни данни след разследването.

Реджич каза, че не може да коментира твърденията на регионалните медии, че Черна гора е отговорна за събитието. Той обясни, че това е регионален провал и разследването на официалния орган на ЕК ще покаже какво се е случило.

Той каза още, че човешкият фактор не е причината за аварията и че "няма нужда да мислим за това", а в Черна гора не е имало подобно безпокойство през последните 30 години.

„Причината може да е и зеленият преход (възобновяеми енергийни източници), защото този пазар е много активен.

На въпрос дали причината за регионалния провал е на границата между Гърция и Албания, както съобщават някои медии, Реджич отговори, че трябва да прегледа всички записи и че е възможно това да се е случило.

Директорът на отдела за управление на електроенергийната система в HOPS (хърватски оператор) Данко Блажевич, както съобщава "Jutarnji list", заяви, че инцидентът теоретично може да засегне цяла Европа. Той обясни, че цялата електроенергийна система на континентална Европа е взаимосвързана, а недостатъкът е, че подобни смущения се предават от системата на една страна към системата на друга.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст