1 USD
1.93054 BGN
Петрол
93.06 $/барел
Bitcoin
$24,256.9
Последвайте ни
1 USD
1.93054 BGN
Петрол
93.06 $/барел
Bitcoin
$24,256.9

Основателят на "Телеграм" е най-зaбогателият руснак през 2021 г.

Блясък
 

Кои са останалите в топ 10?

Създателят на популярното приложение за закодирана комуникация Telegram Павел Дуров е руснакът, чието състояние се е увеличило най-много през 2021 г. Това показва справка на местното издание на сп. Forbes(“Форбс“).

Възходът на Павел Дуров

Само за години оценката на неговите активи е нараснала с 13,81 млрд. долара до 17,24 млрд. долара, като причина за това в повишената пазарна оценка на Telegram, която по-рано успя да набере 1 млрд. долара от дълговия пазар, предаде БТА.

Приложението за съобщения освен това увеличи значително потребителите с нови 70 млн. през тази година на фона на проблемите в работата на Facebook, Instagram и WhatsApp през октомври, когато за няколко часа приложенията на Meta в почти целия сват спряха да функционират.

Дуров, когото наричат руския Марк Зукърбърг е основател и на най-популярната социална мрежа в Русия вКонтакте, но политически турболенции го изкараха извън компанията през 2014.

Подгласници

На второ място в класацията по увеличено богатство се нарежда основателката на платформата за онлайн търговия "Уайлдберис" (Wildberries) Татяна Бакалчук, чието състояние е нараснало с 11,92 млрд. долара до 13,02 млрд. долара.

Водещата тройка в класацията затваря основният акционер в "Еврохим" и "СУЕК" Андрей Мелниченко, чието състояние е нараснало за една година с 10,60 милиарда долара.

През 2021 година Мелниченко значително е увеличил състоянието си благодарение на поскъпването на добиваните от компанията му суровини и пуснатите на пазара продукти. Борсовите цени на въглищата са нараснали двойно за година, световната цена на азотните торове се е повишила четворно, на фосфорните - два пъти, а на калиевите - три пъти, пише Forbes.

В челната десетка влиза някои председателят на съвета на директорите на "Северстал" Алексей Мордашов и семейството му (+6,83 млрд. долара). Мордашов е и най-богатият руснак със състояние от 29.1 млрд. долара.

Шефът на "Лукойл" Вагит Алекперов (+6,44 милиарда долара) е на пето място по увеличение на стойността на активите, които притежава.

Всички останали от топ 10

  • основателите на компанията разработчик на видеоигри "Плейрикс" (Playrix) Игор и Дмитрий Бухман (+4,76 милиарда долара всеки),
  • членът на съвета на директорите на "Сибур" и "Новатек" Генадий Тимченко (+4,35 млрд. долара),
  • шефът на "Новатек" Леонид Михелсон (+4,21 милиарда долара), банкерът Олег Тинков (+3,42 млрд. долара),
  • акционерът в "Лукойл" и собственик на ФК "Спартак" Леонид Федун и семейството му (+3,41 млрд. долара)

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Галерия

Нова бионична ръка се актуализира с различни жестове без да има нужда от настройка

Coldplay
+6

Галерии