1 USD
1.85862 BGN
Петрол
110.688 $/барел
Bitcoin
$29,084.1
Последвайте ни
1 USD
1.85862 BGN
Петрол
110.688 $/барел
Bitcoin
$29,084.1

Затвори ли се "златният прозорец" за покупка на имот в България?

Недвижими имоти

Експерти обсъдиха перспективите пред пазара на жилища на форума "Треска за имоти"

Какви ще бъдат цените на имотите през 2022 г.? Кога бил най-подходящият момент за покупка на имот през последното десетилетие? Ново или старо строителство? Накъде вървят лихвите? Отговори на тези въпроси търсиха експерти и участници на форума "Треска за имоти", който се проведе днес.

Управителят на консултантската фирма "Кредит център" Тихомир Тошев, посочи, че според статистиката на Евростат от 2010 до третото тримесечие на 2021 г. ръстът на цените недвижимите имоти в България е 43%.

Затвори ли се "златният прозорец" за покупка на имот в България?

Според тази статистика най-доброто време за покупка на имот е било през 2014-2015 г., когато цените все още са били "на дъното", имало е богат избор и са се договаряли много добри отстъпки, посочи той.

Той обаче посочи, че най-добрият момент за покупка на жилище е, когато всеки осъзнае тази нужда и изпълни условието за нискорисково за личния бюджет финансиране на сделката.

Клиенти, които са идвали при нас и са казвали, че искат да направят инвестиция с кредит, съм ги връщал, защото инвестиция не се прави с кредит, а тя е такава, когато си спестил някаква част от сумата и търсиш най-подходящия начин да ги инвестираш, каза още експертът.

Лихви и прогнози за 2022

Цените на недвижимите имоти ще растат и тази година. Такива са данните, параметрите, търсенето, достъпността, говори се все още за намаляване на лихвените проценти и категорично сме на ръба, в посока нагоре посочи от своя страна Гергана Бахчеванова, изпълнителен директор на "АДРЕС Недвижими имоти"

По темата за лихвите Тошев заяви, че очаква те да се задържат на нивата от миналата година. Лихвените проценти ще са на плато, на "почивка на върха", пише БТА.

„Колко дълга ще е тя, ще видим“, допълни той и отбеляза, че неминуемо ще дойде този период - дали след две или три години, когато тези нива плавно ще тръгнат нагоре.

Ново или старо строителство

По темата дали да купуваме ново или старо строителство, Тошев отбеляза, че за голяма част от купувачи все още има страхове около новото. Те се притесняват, защото новото строителство в момента се продава "на дупка и на чертеж" и страховете са дали и как това жилище ще се построи, дали когато се нанесат ще толкова добре, колкото е на чертежа. Опасенията на хората са и за тази година и половина как ще плащат за кредита и за наема едновременно, каза Тошев.

Същевременно при новото строителство, в нова локация, нов квартал, още при придобиването му неговата стойност вече се е вдигнала заради продължаващото там строителство, облагородяване на района и инфраструктурата, бе посочено по време на форума.

Тошев обаче изтъкна, че банките продължават да не променят поведението си към новото строителство. Те се включват на Акт 14, искат минимум груб строеж, предпочитат да не дадат цялата сума директно на Акт 14, а тогава да одобрят и да започнат финансирането, като го правят поетапно с Акт 15 и последващото разрешение за въвеждане в експлоатация, отбеляза той. По думите му това е хубаво от гледна точка на защита на клиентите и затова има и толкова сериозни ръстове в продажбите на ново строителство през последните години.

Продажби „на зелено“

Ирина Кънева търговски и маркетинг директор на строителната компания Би Ел Ди (BLD) посочи, че инвеститорите нямат нужда от толкова бързи сделки, като изтъкна, че две до три години е реализацията на един проект.

Тя посочи, че сега за нови сгради, на добри локации, има списък с чакащи. Според Кънева бързите продажби "на зелено" не са задължително хубаво нещо за инвеститора, защото те не увеличават маржа му на печалба.

Заплати и инфлация

Перспективата по доходите е водеща при решението за покупка на жилище. В тази посока днес от „Уникредит Булбанк“ изпратиха до медиите анализ, в който се посочва, че очакваната по-висока инфлация през 2022 година няма да се доведе до значително увеличаване на заплатите

В документа от търговската банка предвиждат инфлация в края на 2022 г. от 3,5%

Нормата на безработица и други важни показатели за пазара на труда сочат, че икономиката все още не е достигнала пълна заетост. Също така важно е да се отбележи, че делът на мениджърите, които докладват за проблеми с намирането на работна ръка сега в сравнение с периода преди началото на пандемията е по-нисък в България в сравнение с останалите страни от ЦИЕ, за които такива данни са налични.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Габриела Тодорова: Стотици българи вече притежават имот в Дубай и техният брой продължава да расте

Габриела Тодорова: Стотици българи вече притежават имот в Дубай и техният брой продължава да расте

Собственичката на инвестиционна фирма за недвижими имоти в Дубай разкрива пред bussinesnovinite.bg основните тънкости на имотния пазар в Дубай, какъв е профилът на българина, търсещ жилище или офис там

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии