1 USD
1.90163 BGN
Петрол
98.3 $/барел
Bitcoin
$24,890.2
Последвайте ни
1 USD
1.90163 BGN
Петрол
98.3 $/барел
Bitcoin
$24,890.2

Сериозна крачка напред за реализацията на интерконектора с Гърция

БГ Бизнес
 

Компанията реализираща газопровода обяви, че е подала заявление за сертифициране като независим оператор

Стартира процедурата за сертифициране на Проектната компания "Ай Си Джи Би", която отговаря за реализацията на интерконектора Гърция-България като независим оператор. Стъпката е важна, защото дори и да бъде изградена физически инфрастуктурата тя няма да може да оперира без да получи този сертификат.

Съответните документи са подадени на 16-ти февруари и следва да бъдат разгледани българския и гръцки регулатор енергийни регулатори - съответно Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и RAE.

Стъпката идва в ключов момент на фона на растящите опасения, че страната ни и за ЕС на фона на опасенията, че газовите доставки от Русия може да престанат на фона на очаквани санкции срещу Москва, заради политиката на Кремъл спрямо Украйна.

През декември предишният председател ня КЕВР Иван Иванов алармира, че компанията бави процесът, като от там отговориха, че е необходимо да се извършат процедури от акционерите в дружеството преди да се пристъпи към процедурата по сертифициране.

След въвеждането на интерконектора в търговска експлоатация, предвидено за юли тази година, ICGB ще бъде оператор на газопровода. Това изисква предварителна сертификация на компанията като независим оператор на преносна мрежа. Изпълнението на процедурата е законово задължение и е едно от условията на Решението за изключение от задължението за достъп на трети страни, за регулирани тарифи и за отделяне по собственост.

Процедурата по сертифициране като независим преносен оператор е една от ключовите административни стъпки, които предшестват въвеждането на газопровода в търговска експлоатация. Като бъдещ оператор, който ще изпълнява функции по пренос на природен газ, "Ай Си Джи Би" следва да гарантира, че няма да допуска прилагане на неконкурентно или дискриминационно поведение. За тази цел е необходимо изграждането на нов управленски модел на дружеството, включително приемане на набор от корпоративни правила, политики и процедури и въвеждане на двустепенна система на управление с управителен съвет и надзорен съвет.

Националните регулатори на България и Гърция следва да разгледат и оценят наличието и практическия ефект на новите правила и процедури, предвидени да действат в проектната компания, след което да издадат съвместно решение за сертифициране. Решението се издава в срок до 4 месеца от подаването на документите и подлежи на преглед за становище от Европейската комисия.

Максималният възможен срок на цялата процедура по сертифициране е 6 месеца от датата на подаване. Предвид стратегическото значение на интерконектора, акционерите на проектната компания разчитат на волята на националните регулатори заявлението да бъде разгледано при съкратени срокове.

Напредък в строителството

Проектът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа.

Към средата на февруари над 85% от всички строителни дейности по линейната част и наземните съоръжения са завършили. Очаква се газопроводът да бъде въведен в търговска експлоатация през втората половина на 2022 г.

В началото на месеца от "Ай Си Джи Би" обявиха, че строителните дейности са готови на 80%. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Министър Шишков за газовата връзка с Гърция: Луксозна сграда с мебели, без ток и достъп

Coldplay
+11

Галерии