1 USD
1.91842 BGN
Петрол
98.3 $/барел
Bitcoin
$24,122.5
Последвайте ни
1 USD
1.91842 BGN
Петрол
98.3 $/барел
Bitcoin
$24,122.5

"Газпром" готови да включат България към "Турски поток"

 

Проектът ще е изцяло по европейските регламенти подчерта Теменужка Петкова

Енергийният министър съобщи, че руската компания „Газпром” е заявила интерес да участва в газоразпределителния хъб „Балкан”, което на практика е официално потвърждение, че втората тръба на „Турски поток” ще мине през България.

„Имаме тук ангажимент да изградим инфраструктура, която да свързва Турция и Варна, но след това трябва да изградим втора тръба, която да осигури пътуването на горивото до Сърбия”, посочи Петкова.

Плановете на Русия са през 2020 г.  да спре да ползва газопровода през Украйна, по който в момента достига газ и до нашата страна. 

Снимка: btvnovinite.bg

За да станем част от турски поток, на наша територия трябва да се изградят тръбопроводи с дължина почти 500 километра, които ще струват 2 милиарда и 800 милиона лева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Европейските регламенти в областта на енергетиката предвиждат много ясно какви правила трябва да бъдат спазени ,за да се изгради инфраструктура в областта на природния газ. Според тях трябва да се проведе пазарен тест, за да се разбере дали е налице сигурност и финансова устойчивост“, каза още Петкова.

„Газпром” ще участва в третата обвързваща част на пазарния тест, като в хода й ще стане ясно кой резервира капацитет, в какви количества и за колко години.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Нова бионична ръка се актуализира с различни жестове без да има нужда от настройка

Coldplay
+6

Галерии