1 USD
1.87071 BGN
Петрол
113.62 $/барел
Bitcoin
$20,195.5
Последвайте ни
1 USD
1.87071 BGN
Петрол
113.62 $/барел
Bitcoin
$20,195.5

Всичкият газ от Азербайджан сега - само с подкрепа от най-високо държавно ниво

БГ Бизнес

За цялата 2021 г. клиентите на "Булгаргаз" ще платят общо с около 675 млн. лв. по-малко спрямо техните конкуренти в Европа.

Доставката на природен газ от Азербайджан, която в момента се разглежда, като единствена възможност за поевтиняване на синьото гориво у нас е възможна по алтернативно трасе.

Това заяви изпълнителният директор на Булгаргаз Николай Павлов по време на изслушване в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Вместо по строящия се интерконектор, който е договорен за тези доставки, това може да стане в точката на гръцката газопреносна мрежа „Неа Месемврия“, каза още той. В момента от там се доставят по около 30% от договорените с Баку 1 млрд. куб. м. газ, но е възможно и цялото количество да бъде реализирано.

За целта обаче е "необходима подкрепа на най-високо държавно ниво".

Миналата седмица изпълнителният директор на оператора на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз" Владимир Малинов заяви, че наистина има техническа възможност необходимите, количества природен газ да постъпят у нас и без да е построен интерконектора, но за това са необходими преговори с Азербайджан.

В дните около Коледа президентът Румен Радев проведе телефонен разговор със своя азербайджански колега Илхам Алиев, като темата с газовите доставки бе централна. Държавният глава е изказал още веднъж поканата си към Алиев. 

Междувременно стана ясно, че въпреки високите цени и планираното поскъпване на газа от януари с повече от 14% синьото гориво все още е по-евтино в България с 30-35% от средноевропейските нива. Това означава, че за цялата 2021 г. клиентите на "Булгаргаз" ще платят общо с около 675 млн. лв. по-малко спрямо техните конкуренти в Европа.

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Компания за печат на пари: Кризата поддържа високо търсене на банкноти

Coldplay
+7

Галерии