1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

„Булгаргаз“: Понижаваме газа с 32%, ако се изпълни едно условие

 

От обществения доставчик посочиха какво трябва да се случи на газовия пазар, за да се изпълнят очакваният им

Общественият доставчик на природен газ „Булгаргаз“ обяви, че има готовност да понижи цената на синьото гориво с 32%, съобщиха от компанията.

Това се случва само четири дни, след като КЕВР обяви цена на природния газ от 133,41 лв. без ДДС на мегаватчас, което бе 30% скок спрямо нивата от декември.

Защо цената на газа се повиши рязко?

До последно се очакваше газът да нарасне с около 14%, но в последния ден от "Булгаргаз" са предоставили разчети на КЕВР, които са отразили повишението в цените на европейските борси, където суровината достигна рекордни стойности от 179 евро на мегаватчас на 21 декември.

Впоследствие цените започнаха рязко да се понижават на фона на по-мекото време в Европа и засилени доставки на втечнен природен газ от САЩ и на 31 декември отчетоха нива от около 71 евро за мегават час.

Цените до понеделник се задържаха около 80 евро за меаватчас, но днес отново тръгнаха нагоре до около 95 долара за мегаватчас.

В тази връзка Булгаргаз следва да внесе предложение за утвърждаване на цена за февруари 2022 г., на 11 януари като тази цена ще е отразява динамиката по ценообразуващите компоненти по дългосрочните договори за доставка към съответния момент.

Какво е необходимо да се случи за да се понижат цените?

От "Булгаргаз" посочват, че цените, които те следят (от "Газов хъб Балкан"), са дори още по-ниски и в момента се движат около 65 евро на мегаватчас.

Ако те се задържат, ще могат да предложат понижение с 32%. То обаче ще отразява динамиката до 10 януари и ако цените на борсата отново тръгнат нагоре, то тези прогнози за понижение през февруари ще останат само в сферата на добрите намерения.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии