1 USD
1.83491 BGN
Петрол
114.852 $/барел
Bitcoin
$30,067.0
Последвайте ни
1 USD
1.83491 BGN
Петрол
114.852 $/барел
Bitcoin
$30,067.0

Бизнесът иска среща с премиера: Скъпият ток затваря водещи предприятия

 

Работодателските организации заявяват, че нямат комуникация с правителството и искат отпадане на тавана за компенсации

Бизнесът настоява за спешна среща с министър-председателя Кирил Петков заради високите цени на електроенергията и природния газ и по-конкретно премахването на ограниченията на компенсациите, които работодателите получават във връзка с тях.

Това става ясно от отворено подписано от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, което е съгласувано с другите национално представени работодателски и бизнес организации – БСК, БТПП, КРИП, ССИ.

Ако не се предприемат действия, може да затворят водещи предприятия у нас, посочват работодателските организации.

Писмото е адресирано и до вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, като в него се посочва още, че бизнесът у нас е изправен пред „изключително тежката и рискова ситуация“. Организациите допълват, че към този момент няма диалог с изпълнителната власт.

Защо таванът на помощта не работи

Схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия с таван в размер на 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявлението, че ще бъдат компенсирани 75% от разликата между действителната пазарна цена за месец юли тази година (185,59 лв./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лева, допълват от работодателските организации.

При цена 800 лева, например, каквато среднодневна цена вече сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лева, а ще останат ефективно за плащане невъзможните 560 лева за мегаватчас.

Така значителен брой водещи и структуроопределящи предприятия ще ограничат и поетапно спрат работа, се посочва още в отвореното писмо.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии