В кои градове цените на имотите растат най-много, София не е сред тях

Ето къде квадратният метър е най-скъп и къде най-евтин

 

Средно с 14 на сто са поскъпнали жилищата в България за последните 12 месеца, сочат данните на Bulgarian Properties за цените в областните градове в края на третото тримесечие на 2024 г.

Тази година се забелязва известно забавяне на ръста на цените на жилищата в сравнение с календарната 2023 г., когато бе отбелязано покачване на цените с 21%, посочват от агенцията.

Впечатление прави, че в столицата и повечето големи градове тази година повишението на цените на жилищата e доста под средните 14% за страната. В София, Пловдив и Стара Загора например ръстовете са от около 7%, а в Бургас - 9.7%, въпреки, че търсенето в тези градове остава много високо, пише "Сега".

Най-силно нарастват цените на квадратния метър в областните градове Видин, Кюстендил, Ловеч и Сливен, където за поредна година се отчита покачване от над 20 на сто. Над средното ниво за страната е поскъпването на жилищата във Враца, Добрич, Кърджали, Монтана, Разград, Смолян и Хасково. Това са райони, където пазарът на имоти изоставаше дълго време и сега догонва тенденциите в столицата и големите градове, обясняват от компанията.

 

София остава на първо място с най-висока средна цена на жилищните имоти - 1837 евро на квадратен метър през третото тримесечие на годината, показват данните на агенцията. 

В класацията с най-скъпи имоти следват Варна с 1443 евро/кв. м, Бургас с 1300 евро/кв. м и Пловдив с 1259 евро/кв. м.

Най-евтини са жилищата в Силистра - 694 евро на квадратен метър и Видин - 699 евро.

"Трендът на покачване на цените се поддържа устойчив през цялата година, няма индикации за предстоящи корекции. Търсенето продължава да бъде подкрепяно от ръста на доходите у нас, както и ниските лихви по ипотечните кредити", обобщава Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. 

Според експертите наложените от БНБ ограничения за отпускане на кредити от началото на октомври не са рестриктивни и не се очаква да доведат до рязко покачване на лихвите. По-скоро ще продължи плавното движение нагоре, което се прилага от повече от година за вече сключените ипотечни кредити. Все още обаче нивата на лихвите по ипотеките у нас остават едни от най-ниските в Европа - под 3%.

В столицата най-скъпи традиционно са районите на Докторски паметник (със средна цена от 3691 евро/кв. м) и кварталите "Яворов" и "Иван Вазов" (с цени малко над 3000 евро/кв. м). Веднага след тях се нареждат Медицинска академия, "Изгрев" и "Изток" със средни цени на жилищните имоти от около 2770 евро/кв. м.

"Обеля", "Люлин", "Надежда", "Левски" са сред кварталите с най-ниски цени в София - вариращи от 1300 до 1500 евро/кв. м.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст