1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Пазарът на имоти у нас - засилено търсене и ограничено предлагане

Купувачите предпочитат ново строителство, като най-голям интерес имат към кварталите с по-ниски цени

Имотните пазари в големите градове у нас следват тенденциите и бележат засилено търсене и ограничено предлагане през първото полугодие на 2022 г.

Купувачите предпочитат ново строителство, като най-голям интерес имат към кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно в периферните зони на градовете.

Експерти обясняват, че цените на имотите в София, Пловдив, Варна и Бургас започват да се изравняват. Жилищата във втория ни по големина град вече преминават границата от 900 евро/кв.м. и успяват да догонят градовете по Черноморието, които предлагат имоти на цени от 957 евро/кв.м.

През първото тримесечие на 2022 г. средната цена на жилищата в Бургас е 956 евро/кв.м, сходна с тази в Пловдив.

Ситуацията при пазара на недвижими имоти през второто тримесечие на годината не се е променила много спрямо изминалото първо тримесечие от годината.

Апартаментите продължават да са по-търсени и да заемат водещо място при предлагането. Статистиката показва, че купувачите предпочитат тристайните апартаменти пред двустайните, като цената варира спрямо местоположението, етапа на строителството, състоянието на имота, а също и т.н.

Така, например, за двустайни апартаменти в столицата, инвестициите са в широк диапазон и варират между 87 000 до 165 000 евро през второто тримесичие на годината, а сделките с тристайни апартаменти се случват на нива от 120 000 до 300 000.

Ръст е отчетен и при броя на сделките с имоти спрямо първото тримесечие на годината. В София са вписани с 34% повече сделки отколкото през първите три месеца от годината. Ръст се наблюдава и в морските градове Варна и Бургас – съответно с 25% и 35 на сто.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии