Германци и французи заменят руснаците на пазара на имоти по морето

Германци и французи заменят руснаците на пазара на имоти по морето

Половината от новите купувачи по Черноморието са млади българи

 

Германци в пенсионна възраст активно купуват ваканционни жилища по българското Черноморие и донякъде запълват отлива на руснаци от пазара на имоти. Това отчитат брокери и по Южното, и по Северното Черноморие.

Германците, както и другите чужденци с летни имоти у нас, предпочитат затворени комплекси главно заради сигурността, свързана с денонощната охрана и поддръжката на общите площи, пише "Сега".

По Северното Черноморие освен от Германия, чести купувачи на ваканционни жилища са и пенсионери от Франция, Италия, Нидерландия. На юг по-често се срещат поляци и чехи.

Купувачите от Украйна също са немалък дял на пазара на имоти, въпреки че голяма част от украинците предпочитат да наемат жилища с надежда да се приберат в родината си, коментират брокери.

Доминиращите играчи на пазара на имоти по морето обаче са българите - около 50-60% от новите купувачи. При това предимно млади хора на възраст 30-45 г. Те купуват ваканционни имоти главно с кредити и само 15-20% - с готови пари, като това основно са българи, живеещи и работещи в чужбина и събрали капитал.

"Ръстът на цените на ваканционни жилища съществено изостава от този на жилищата в големите градове. По тази причина напоследък ваканционни имоти се купуват като първи дом", коментира пред БТА брокерът Атанас Аргиров. По думите му докато цените на жилищата в големите градове са нараснали с 60% в последните две години, то при ваканционните имоти увеличението е с 25%.

В момента в района на Варна средната цена на ваканционните имоти е между 1900 и 2100 евро за квадратен метър, посочва Аргиров. Очакванията са за плавен ръст заради голямото търсене, което надвишава предлагането.

За района на Варна най-търсени са имоти в курорта "Константин и Елена" и около него. 

Ваканционни жилища се търсят и в курорта "Златни пясъци" - основно в затворени комплекси. Допълнителните такси вече не са пречка за купувачите на подобни имоти, коментира експертът. За последните две години таксите в затворените комплекси в района на Варна са се увеличили с 20%.

Цените на ваканционните имоти в региона на Бургас тази година са отбелязали ръст от 5-6% и пазарът е балансиран, казват местните брокери.

Купувачите на ваканционни имоти по традиция се насочват основно към Созопол, Несебър, "Слънчев бряг" и Приморско. Немска общност трайно се засели в Ахелой, като инвестициите им са основно в затворените комплекси, каза брокерката Стефка Калчева.

Украинските граждани пък се интересуват от покупка на жилища в Бургас заради възможността децата им да посещават училище. 

Бизнес Видео Подкаст