1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Проучване: Цените на наемите растат с 8% заради повишено търсене

Недвижими имоти
 

През първата половина на 2022 г. се регистрира ръст от 4% в предлагането на средно висок и висок клас жилища

През първата половина на 2022 г. се регистрира ръст от 4% в предлагането на средно висок и висок клас жилища, показва доклад на Colliers за първата половина от годината.  

Трябва да се отбележи, че по-голямата част от новото предлагане се осъществи през първото тримесечие на годината, докато динамиката през второто тримесечие беше забавена заради войната в Украйна и нарушената верига на доставки на строителни материали.  

Снимка: iStock
Тенденции при новото строителство

За първи път от края на 2020 г. има ръст в проектите в строеж, така те достигат 3 800 жилищни единици. При новите жилища продължава тенденция към увеличение на площта на общите помещения (хол и трапезария) и обособяване на работно пространство.

Друга тенденция, която се наблюдава при проектите в строеж е задържане на предлагането и продажбите. Причините за това са постоянно променящите се цени на строителните материали и затрудненията в доставките им, което води до предпазливост при формиране на себестойността на предлаганите имоти.

Нивата на свободните жилищни единици остават стабилни след незначителния спад в началото на годината – така те съставляват 2% от общия обем.

Снимка: iStock
Какво можем да открием на пазара

Най-продаваните типове имоти са апартаменти с 3 спални, следвани от апартаменти с 2 спални и къщи. Съществуващото търсене е фокусирано предимно върху жилища за собствено ползване (75% от всички транзакции) спрямо тези за инвестиция. Тенденцията, която обуславя динамиката на пазара през първото полугодие, е желанието за преминаване от по-малко към по-голямо жилище.

Като цяло търсенето в средно висок и висок сегмент при новото строителство забави своята скорост в края на първото тримесечие. Повечето участници на пазара предприеха изчаквателна позиция, предвид геополитическите и икономическите предизвикателства.

Наблюдава се възходящ интерес към закупуване на имоти от чуждестранни лица, които пребивават за по-дълъг срок в страната. Целта на покупката е за собствени нужди в краткосрочен план. Като резултат, динамиката в продажбите на завършени имоти към този профил купувачи е по-висока спрямо предходните години.

Цени на имоти

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г. Средни продажни цени за:

  • апартамент с две спални: 180 000 – 230 000 евро;
  • апартамент с три спални: 240 000 - 300 000 евро;
  • къща от редови тип: 320 000 – 450 000 евро;
  • самостоятелна къща: над 486,000 евро.

Цени на наеми

Средните наемни цени регистрират ръст от 8%, който се дължи на по-високите нива на търсене. Преместване на операциите на компании от Русия и Беларус, както и изтегляне на служители от Украйна, са основна причина за активността на наемния пазар през второто тримесечие на 2022 г.

Средни наемни нива са:

  • апартамент с две спални: 1 000 - 1 300 евро;
  • апартамент с три спални: 1 400 – 1 700 евро;
  • къща: над 2 150 евро.

Разликата между офертната и покупната цена се стопи. Все по-често допълнителна отстъпка от офертната цена не се предоставя.

Прогноза

Покачването на лихвените проценти от Федералният резерв (ФЕД) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се прогнозира да доведе до намаляване на икономическата активност, което най-вероятно ще се усети още през есента на тази година. Очакваме това основно да афектира по-големите проекти във фаза на планиране и строителство, казват от Colliers.

Потенциалното охладняване на интереса на купувачи е процес, който ще спомогне за балансирането на пазара, защото през последните години се регистрира недостиг на жилища в София.

Предвид тенденциите в Централна и Източна Европа, най-вече в Полша и Чехия, с интерес се следи развитието на инвестиционния пазар на жилища под наем (built to rent).

По дефиниция Build to Rent (BtR) е термин за жилища, построени специално за отдаване под наем, обикновено дългосрочно. Управлението е професионално и се осъществява от собственика или от оператора на сградата. Този клас активи навлизат и в България, първите проекти са вече факт. В средносрочен план този все още неразработен пазарен сегмент е с добър потенциал за развитие.

Средните наемни цени в сегмента ще запазят стабилни позиции, а ръстът на продажните цени ще се забави.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии