1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Данък сгради и такса смет ще се вдигат на 2 години, ако имотите са поскъпнали с над 10%

Данък сгради и такса смет ще се вдигат на 2 години, ако имотите са поскъпнали с над 10%

"Много е важно да не лъжем. Данъчните оценки трябва да са реални", допълни Асен Василев

Данък сгради и такса смет ще могат да се вдигат на всеки две години, ако имотите в съответната община са поскъпнали за това време с над 10%. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на събитието на "24 часа" - "Общините - перспектива 2027".

Това означава, че ако сега за апартамент в София в широкия център данъкът е 350 лв., а цените на имотите за 2 г. са се вдигнали с над 10%, то данъчната оценка ще се актуализира със съответното изменение в цената, отчетена от НСИ.

Снимка: БГНЕС

"Много е важно да не лъжем. Данъчните оценки трябва да са реални, а не отпреди 16 години. Тази промяна не означава, че данъците ще се вдигат, а че общините сами ще могат да преценят дали на тяхна база ще могат да вдигат промилите", посочи финансовият министър.

По негови думи е много е важно да стъпим към реалните цени, ако говорим за изсветляване, а не измислени от 16 г. оценки. Това не вменява на кметовете да вдигнат данъците.
"Ние сме техническият вносител на това предложение. Ако искаме да вършим правилните неща, не трябва да се влияем от това как ще реагират камерите", обясни Василев. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии