
„Още на 13 години започнах да мечтая за сладкарница“: Историята на една малка сладкарничка, с голяма душа
Каква е историята зад първите макарони в корейски стил в София?
„Малка сладкарница, с голяма душа“ – така наричат работата си сладкарите от Мишка Бейкъри. Това е малка работилница за десерти в сърцето на София, където се създават първите макарони в корейски стил. Мястото е създадено преди 2 години и оттогава там не спират да създават нови вкусове десерти. Тяхна запазена марка са и бенто тортите. Всяка от тях има персонализиран дизайн, който те ръчно изработват. За да разберем, защо техните десерти са по-различни от останалите се срещаме със собственичката на сладкарницата Анна Кузнецова.
Главната сладкарка на Mishka Bakery, Анна Кузнецова, е родена и израснала в Русия, но самата тя се определя като „човек на света“. Днес, заедно със съпруга си Даниел, ръководи малката сладкарница за десерти. В екипа им се присъеденяват и редица професионални сладкари.
„Още на 13 години започнах да мечтая за сладкарница, но родителите ми не бяха съгласни. Те искаха да се занимавам с нещо друго“ - споделя Анна. Въпреки това тя следва пътя съветите им – преминава през традиционно образование, преди да замине за Америка, където започва да събира средства за сбъдването на мечтата си.
По-късно започва да се обучава в сладкарска академия в Белгия – двугодишен курс, който ѝ дава не само знания и умения, но и я среща с бъдещия ѝ партньор в живота и бизнеса – Даниел.
„С него решихме да заминем за Белгия, но докато чакахме различни документи, аз започнах да правя това, което обичам у дома – да правя десерти. Първо за себе си, после за приятелки и познати. Постепенно започнах да купувам хладилници и конвектомати. Започнах от домашен сладкар и постепенно малкия бизнес започна първо в Белгия.“
А откъде идва името на сладкарницата?
Анна е едва на 5 години, когато получава от баща си малка играчка – мечка, което в превод от руски означава мишка. Подаръка си тя взима навсякъде по света и решава, че иска бизнесът и да има тази следа. Така сладкарницата получава името Mishka Bakery. Години по-късно нейното дете получава също играчка от баща си, но този път – зайче. Днес на кутиите им освен десерти са изобразени и две плюшени играчки – мече и зайче.
Въпреки, че Анна е живяла в Америка, Китай, Русия, Швейцария и още много други – тя избира да се реализира в България. За нея страната е близка до сърцето, защото тя от малко ежегодно прекарва летата си у нас. След пандемията от COVID-19, Даниел и Анна се връщат у нас и тя започва да прави торти и макарони от вкъщи.
„Макароните са едни от най-трудните десерти за приготвяне. Всичко е важно за тях – температура, влажност, продукти. Те няма да се получат нито от първия, нито от 130-тия път. Не спирах да ги правя упорито. Накрая започват да се получават.“
Месеци наред Анна дава сладките си творения на приятели за проба, а насърченията не закъсняват. С неочаквано високо търсене и желание да създадат нещо трайно, Анна и Даниел основават Mishka Bakery. Първо те стават част от парк в София, който е дом на много заведения. Няколко месеца по-късно се отделят като самостоятелно място. Там намират и общност – клиенти и приятели, които ги подкрепят и оценяват подхода им.
Какво прави фаткароните различни от традиционните френски макарони?
„Първото, което ще видите, е размерът. Френският макарон е по-малък. Нашите са доста по-големи. Пълни са с ганаш и вкарваме допълнителен въздух, което ги прави обемисти. Това визуално изглежда много яко и пухкаво. Друга разлика е как се напояват двете черупки – те не са хрупкави, а меки.“
За тях важно постоянно да актуализират менюто си. Сезонните вкусове и цветове се сменят редовно – спрямо търсенията и предпочитанията на клиентите. Всеки десерт има различен цвят и вкус.
„Искаме на хората да не им е скучно, а постоянно да идват и да търсят нещо ново.“
Сред най-продаваните десерти са именно макароните – често оформени със сладолед, заедно с бенто торти.
„Бенто тортите бяха случайност, а днес са най-продаваният артикул в нашата сладкарница. Преди две години, когато се появи този тренд, получихме такава поръчка и аз трябваше да измисля, как ще я направим. Днес те вече са изкуство за нас.“
Десертите се превръщат в произведения на изкуството, благодарение на дизайнерката Деси, която рисува всяка торта ръчно, според повода. Най-честите поводи – бебешки месечинки и рождени дни.
Какво създава съвършеният десерт?
„Хората зад него. Смятам, че екипът прави десерта, защото без него нямаше да има нито едно макарончe и десертче. Всеки от екипа влага нещо от себе си в продуктите и екипът ни е подбран така, че ние да го правим за удоволствие. Ние се забавляваме и правим всичко с любов.“
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN