1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Кой е Сам Банкман-Фрайд, който се превърна от милиардер в милионер за часове?

Корпоративни истории

За четири години Банкман-Фрайд се превърна от относително неизвестен в крипто милиардер

Сам Банкман-Фрайд е съосновател и главен изпълнителен директор на вече обявилата несъстоятелност крипто борса FTX и хедж фонда Alameda Research.

Банкман-Фрайд (известен също с инициалите си, SBF) се превърна в един от най-богатите хора в крипто преди да навърши 30 години. Към октомври 2022 г. богатството му се оценяваше на около 16 млрд. долара и включваше най-вече собствеността му във FTX и дял от FTT токени.

Той е страстен поддръжник на ефективния алтруизъм, утилитарно движение, което използва доказателства и разум, за да определи как да облагодетелства другите възможно най-много. Например, година наред той беше откровен, че е отдаден да направи колкото се може повече пари, за да ги раздаде, философия, наречена „да печелиш, за да даваш“. Младият милиардер е дарил милиони за благотворителни и политически каузи с обещания за последващи дарения.

За четири години Банкман-Фрайд се превърна от относително неизвестен в крипто милиардер. Неговият стремителен възход в крипто света, огромното богатство, което сам е натрупал, и филантропската мисия го направиха един от най-обсъжданите и влиятелни играчи в крипто екосистемата, казва Bitstamp.

Снимка: iStock
Лична история

Банкман-Фрайд е роден през 1992 г. в Калифорния в семейството на двама професори по право в Юридическия факултет на Станфорд. И двамата му родители се присъединяват към философията на утилитаризма, изповядваща, че действията са правилни, ако са полезни или в полза на мнозинството.

Докато расте, Банкман-Фрайд мрази училището, намирайки го за скучно и прекалено структурирано. Той посещава Канадско-американския математически лагер през лятото в гимназията, което му осигурява интелектуалното предизвикателство, от което се нуждае. Посещава Масачузетския технологичен институт (MIT) и се дипломира през 2014 г., като получава степен по физика и втора по математика. Той остава пренебрежителен към формалното образование, като отбелязва, че нищо, което е научил в училище, не се е оказало полезно в професионалния му живот.

През втората си година в колежа Банкман-Фрайд присъства на лекция на Уил Макаскил, основател на ефективния алтруизъм. Той смята това въведение за повратна точка в живота си, въплъщавайки дългогодишните си вярвания с име и движение.

В колежа Банкман-Фрайд стажува в Jane Street Capital, търговска фирма на Wall Street, търгуваща с международни ETF. Той се връща там на пълен работен ден след колежа, давайки повече от половината от приходите си за благотворителност.

Роля в общността на криптовалутите

През септември 2017 г. той напуска Jane Street Capital и за кратко работи като директор по развитието в Центъра за ефективен алтруизъм в Бъркли, Калифорния, докато си играе с идеята да създаде своя собствена фирма за търговия с криптовалута. По онова време той знае малко за крипто, но признава огромния му потенциал.

„Имаше огромно търсене, огромна нестабилност, огромни входящи потоци, огромно поскъпване, огромно внимание и интерес – и инфраструктурата я нямаше“, казва той пред Yahoo.

Стартиране на Alameda Research

В края на 2017 г. биткойн се търгува с около 30% по-високо в Корея и с 10% по-високо в Токио в сравнение със САЩ. Търсенето на криптовалута е огромно в тези страни, но международните търговски закони затрудняваха продажбата на чуждестранни биткойни. През ноември Банкман-Фрайд и неговият брат от колежа Гари Уанг създадоха Alameda Research, фирма, която разработи прототип за платформа за крипто търговия.

Alameda първо се фокусира върху печалбата от японската биткойн премия, използвайки стратегия, наречена арбитражна търговия. Тази стратегия използва ценовите разлики между идентични активи на различни пазари, като купува на по-ниска цена от една борса и я продава по-високо на друга. Тази идея помага на компанията да натрупа около 20 млн. долара през първите няколко месеца и да продължава да бъде успешна като основна търговска фирма.

Към 2021 г. Банкман-Фрайд притежава приблизително 90% от Alameda Research.

Снимка: iStock
Стартиране на FTX

През следващите две години Банкман-Фрайд и Уонг се разочароват от офшорните борси, на които търгуват, забелязвайки липсата на мрежи за сигурност на клиентите, лоша инфраструктура и лошо управление. По това време офшорните крипто борси нямаха нито една от предпазните мерки на традиционните финансови пазари. Например, ако сметката на клиент стане отрицателна, борсата вероятно ще възстанови загубите от други клиенти, въпреки че тези клиенти са били обезпечени.

Банкман-Фрайд и Уинг са вдъхновени да стартират своя собствена платформа за крипто обмен с повече опции за търговия и по-добра сигурност. FTX се регистрира в Антигуа и Барбуда през април 2019 г., след което стартира в Хонконг следващия месец. FTX означава „Fu-Tures eXchange“. „Не съм добър в назоваването на нещата“, каза Банкман-Фрид.

Една област, в която FTX беше пионер, е рационализирането на пазарното обезпечение – търговците вече можеха да държат целия си марж в един портфейл като обезпечение, вместо да се налага да управляват множество портфейли за различни активи. FTX непрекъснато добавя продукти към своите предложения, включително крипто деривати, опции, токенизирани акции, пазари за прогнози, токени с ливъридж, OTC и токенизирани акции преди IPO.

Размяната беше изключително успешна. Година след стартирането компанията беше оценена на над 1 млрд. долара, а три години по-късно на 32 млрд. долара. Към началото на 2022 г. борсата работи с над един милион потребители.

Спорове

През ноември 2022 г. SBF се озова в центъра на полемика, която започна, когато балансът на Alameda Research изтече в медиите, повдигайки въпроси за това колко сложно е свързана фирмата с FTX. По-конкретно, статията разкри, че Alameda Research, ключов маркет мейкър за FTX, държи повече от една трета от баланса си във FTT токен, личният токен на FTX. 

Проблемът се изостри, когато главният изпълнителен директор на Binance, Чангпенг Жао, продаде голямо количество FTT токени дни след като тези разкрития излязоха наяве, сваляйки цената на FTT рязко надолу и това доведе до ликвидна криза за FTX.

Смесването на активи между FTX и Alameda Research беше двигател на поредицата от събития, които доведоха до невъзможността на FTX да изпълни всички заявки на клиенти за изтегляне на средства и в резултат на това деактивира достъпа на потребителите до техните средства.

На 11 ноември FTX подаде молба за фалит по член 11.

Богатство, ефективен алтруизъм и политически дарения

Банкман-Фрайд подписа Giving Pledge през юни 2022 г., публичен ангажимент на най-богатите хора в света да дадат по-голямата част от богатството си за филантропия. Към 2022 г. той изчислява, че е дал между 50 и 100 млн. долара на организации, подкрепящи каузите за животните, глобалната бедност, изменението на климата, биосигурността и готовността за пандемии.

Банкман-Фрид е известен и с високопоставените си политически дарения. През 2020 г. той дари 5,2 млн. долара на два комитета за суперполитически действия (PACS), подкрепящи кампанията на Байдън, превръщайки се в един от най-големите дарители на президента.

През пролетта на 2022 г. той противоречиво обяви, че ще похарчи до 1 млрд. долара, за да повлияе на президентските избори през 2024 г., като по-късно се отказа от твърдението. Той дари 40 млн. долара на комитети за политически действия и кампании на кандидати от Демократическата партия в навечерието на междинните избори през 2022 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии