1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Как Orange променя правилата на бизнеса с ангажимент към общността

Корпоративни истории
 
 

Децата в България са ключът към едно по-светло и устойчиво бъдеще, изпълнено с надежда и възможности. В страна, в която младите умове са най-ценното богатство, инвестицията в тяхното развитие е както необходимост, така и дълг. През последните двадесет години верига книжарници Orange е неотклонен съюзник в тази мисия, вдъхновявайки и подкрепяйки младежите в България с неизчерпаема отдаденост и ангажимент. Екипът и съмишлениците на компанията вярват, че истинската промяна започва с малките стъпки, направени от децата днес, които водят до големите крачки на утрешния ден. Затова Orange подкрепя активно ранното детско развитие и образование чрез различни инициативи и партньорства с организации, с които споделят общия стремеж към позитивна промяна.

„За последното десетилетие сме инвестирали над 1 млн. лв. в бъдещето на децата на България. Опитваме се да създадем среда, в която младежите да могат да развиват своите когнитивни умения и потенциал, да изразяват своите идеи, превръщайки се в активни и образовани граждани на утрешния ден.“ - сподели Ния Арсениева, изпълнителен директор на книжарници Orange.

Подкрепа за образованието с Тук-Там фонд „Иди, учи и се върни“

Сътрудничеството с фонд „Иди, учи и се върни“ е част от мисията на Orange да вдъхновява млади хора с критично мислене и широк мироглед. От 2016 г. фондът дава възможност на студенти да кандидатстват за магистърска програма в чужбина, като им осигурява стипендия. Така те успяват да натрупат знания и опит в различна социална и образователна среда, които да пренесат обратно в България. Тази година Orange е основен спонсор на Тук-Там Фонд „Иди, учи и се върни“, с което утвърждава своя ангажимент към развитието на младите хора в страната. Изпълнителният директор на Orange Ния Арсениева е част от журито, което на 12 юни ще сбъдне мечтите на амбициозните младежи да продължат своето образование и да се върнат с нови идеи и знания, които да приложат в родната си страна.

Кампании, които вдъхновяват и образоват

През август 2023 г. Orange стартира инициативата „Четем – разгръщаме светове“, съвместно с фондация „Детски книги“. Кампанията има за цел да стимулира четенето на книги сред децата до 13-годишна възраст в отговор на увеличаващата се функционална неграмотност сред младежите у нас. Това е първата и единствена корпоративна инициатива, която адресира този проблем и предлага реални решения.

Благодарение на редица събития в различни градове в България и активна национална информационна кампания, инициативата успя да помогне на родителите да избират подходящите книги за децата си и вдъхнови стотици младежи да открият магичния свят на книгите.

През миналата година Orange участва в първия „Ден на четенето“ в България с тематични кътове за четене в обектите си, а по повод „Деня на европейските автори“ засне поредица от видеа с популярни български писатели на детски книги. Тези интервюта достигнаха виртуално до класните стаи в училища из цялата страна, вдъхновявайки младите читатели. Orange също така позиционира в сайта си книгите, номинирани за награда „Бисерче вълшебно 2024“, и обнови списъка с препоръчана детска литература с близо 500 нови заглавия, с помощта на фондация „Детски книги“.

В допълнение към кампанията „Четем – разгръщаме светове“, компанията дарява книги за библиотеки и читалища в страната. През юни 2024 г. библиотека „Родина“ в Стара Загора, Регионална библиотека „Партений Павлович“ в Силистра и Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково ще получат книги от съвременни детски автори.

„Приветствам инициативите на верига книжарници Orange да инициират кампании за поощряване любовта към книгата и познанието, за насърчаване на четенето и грамотността сред децата и младите хора. Това са и наши каузи и съм искрено благодарна за това, че библиотека „Родина“ е част от дарителската им кампания за библиотеки. Вярвам, че книгите, които очакваме да получим от Orange, ще обогатят библиотечните ни колекции с нови и търсени заглавия, и ще създадат още по-добри условия за споделяне на насладата и ползите от четенето с нашите малки и големи читатели.“ - Слава Драганова, директор библиотека „Родина“, Стара Загора.

Партньорства, които променят животи

Партньорството на Orange с UNICEF, започнало през 2013 г., е пример за устойчив успех. От юни 2014 г. компанията дарява по 3 стотинки от всяка трансакция в своите обекти, които отиват в подкрепа на уязвими деца и семейства. През април същата година, съвместно с организацията, се провежда конкурс за разказ „Децата на България разказват… истории от празната дъска“, който дава сцена на младите таланти и повишава информираността относно важни социални проблеми. Избраните разкази са публикувани в сборник, а приходите от неговата продажба Orange дарява в подкрепа на каузата на UNICEF България.

През 2015 г., чрез набраните средства от клиенти и корпоративните дарения, Orange помага за разработването и тестването на програма, която насърчава четенето на книги сред родителите на малки деца в областите Шумен и Сливен. А през 2019 г. компанията се включва в кампанията „Месец на родителите“, като подкрепя родителите като „първите“ учители на децата.

Партньорството между Orange и UNICEF не само вдъхновява, но и подпомага положителната промяна на стотици животи на уязвими деца и семейства.

Менторство и подкрепа за таланта

Менторската програма „Скритите таланти на България” е образователен проект на „Операция: Плюшено Мече”, която Orange и Orange Books подкрепят от 2021 г. Програмата има за цел да открие и насърчи талантливи младежи, които се намират в неравностойно положение или са в риск, давайки им възможност за професионално развитие.

През 2021 г., Orange Books издават книгата „Талантливото мече Мони“, която съдържа поезията на Минка Кирилова, едно от момичетата участнички в програмата. Тази книга е прекрасен начин за изява на творческия потенциал на Минка и за подкрепа на инициативата. През 2023 г. историята ѝ излиза под формата на детска приказка, а всички средства от нея са дарени безвъзмездно на Мони и програмата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии