1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Един от първите чужди IT инвеститори "Немечек България" става на 25 години

Корпоративни истории

Nemetschek Group влиза у нас с помощта на Георги Брашнаров

 

Точно преди 25 години германската компания Nemetschek, която в онзи период вече работи на пазарите в много европейски държави, решава да разшири своята развойна дейност и в България. Така се свързва с българския предприемач Георги Брашнаров за помощ в търсенето на ново място.

Съдбоносната среща между Брашнаров и създателя на германската компания проф. Немечек я превръща в един от първите големи софтуерни инвеститори в страната. Така се ражда "Немечек България". 

Професор Георг Немечек е роден през 1934 г. и е основател, мажоритарен акционер на Nemetschek Group, една от най-големите регистрирани софтуерни компании в Германия.

В края на 60-те години на миналия век, очаквайки промяната в строителната индустрия, той избира софтуера и изиграва важна роля в големи разработки и все още движи иновациите и цифровизацията в целия строителен сектор с енергия до ден днешен.

По случай 25-ия рожден ден на компанията в България той беше специален гост на събитието. 

"Беше моя идея да направим център за развитие в България, още когато IT индустрията в Европа не беше толкова развита", каза професор Немечек по време на посещението си у нас и потвърди, че е виждал потенциала в нашите кадри още тогава. 

 

"Ние навършваме 25 години, но сме най-младите в групата. Nemetschek Group отбеляза 60 години миналия месец", допълни изпълнителния директо на "Немечек България" Георги Брашнаров за традицията, която следва компанията у нас. 

Гост на събитието по случай 25-ата годишнина на компанията у нас беше и Ирене Мария Планк, посланик на Германия в България, която каза, че България се е превърнала в една от водещите държави в IT сектора в Европа и технологичните решения на Nemetschek Group допринасят затова. 

"С компании като вашата, не се притеснявам за германската икономика", каза тя по време на събитието. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии