След сливане: Българска компания влиза в ТОП 3 на фирми, развиващи AI, базиран на графи

Корпоративни истории

Клиенти на новата компания са Световната банка, Financial Times, BBC, Johnson Controls, NASA, AstraZeneca и др.Сливането със Semantic Web Company е следваща стъпка

 

Graphwise ще подобрява възвръщаемостта на инвестициите (ROI) в изкуствен интелект (ИИ) в корпоративния сектор, като предоставя най-всеобхватното и надеждно решение в сферата на графите от знания. ИИ базиран на графи, заедно с генеративният ИИ, са признати за най-значимите ИТ пазарни тенденции през 2024, съобщиха от компанията. 

Българската "Онтотекст" и австрийската Semantic Web Company обявиха, че двете компании се сливат, за да създадат Graphwise - глобален лидер в  технологиите за изкуствен интелект (ИИ) базиран на графи от знания (knowledge graphs). Graphwise влиза автоматично в ТОП 3 на компаниите, които развиват ИИ, базиран на графи. Semantic Web Company е лидер в областта на управление на знания, семантичен ИИ и интелигентна обработка на документи.

Онтотекст е разработчик на GraphDB - най-универсалната графова база данни, както и на някои от най-добрите модели за ИИ предназначени за свързване и унифициране на големи обеми от информация.

Graphwise ще предоставя критичната инфраструктура за графи от знания, необходима на предприятията да реализират пълния потенциал от инвестициите си в ИИ. Настоящите клиенти на новата компания са над 200, сред които са Световната Банка, водещи търговски банки в САЩ и Швейцария, 3 от ТОП 10 автомобилни производители, Парламента на Великобритания, Financial Times, BBC, Johnson Controls, NASA, AstraZeneca и др.

 

Сливането със Semantic Web Company е следваща стъпка в корпоративното развитие на Онтотекст, която през 2022-ра година получи от консорциум, с водещ инвеститор Integral VP, финансиране от 11 милиона евро за ускорено разрастване на бизнеса. Инвестицията помогна на Онтотекст да развие глобална структура за маркетинг и продажби и да утрои повтаряемите си приходи. Сливането ще позволи на Ontotext допълнително да ускори развитието на продуктите си, да разшири портфолиото си и да спести повече от една година за достигане до критичния размер, необходим за големи корпоративни сделки и за партньорства с водещите облачни платформи и глобалните системни интегратори.

Тази нова категория позволява по-добро разбиране на контекста и връзките между различни обекти, като същевременно предоставя по-точни и богати на смисъл отговори, спрямо ИИ подходи, които комбинират големи езикови модели (LLM) с векторни бази данни, но не използват графи. Graph RAG използва сложните взаимовръзки между данни, за да извлече по-голяма стойност и да даде по-качествени резултати от ИИ, особено в домейни, където контекстът и връзките между данните са от критично значение.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст