Аптечен робот селектира 50 лекарства за 3 секунди

Корпоративни истории

Около 3 000 такива роботи са инсталирани в световен мащаб

 

Робот в болнична аптека може да селектира и подаде до 50 лекарства за 3 секунди. Това стана ясно на XVIII Национална конференция по болнична фармация. Организатор на конференцията е Българската асоциация на болничните и клиничните фармацевти (БАБКФ), основана през 2006 г. 

Машината е на пазара от две десетилетия и има универсално приложение. Същите машини се използват за дистрибуция на микроскопични компоненти, които се влагат в модерните изтребители и в самолетите за гражданската авиация. Това са на практика автоматизирани системи за управление на стокови запаси и движение на компоненти, независимо дали са лекарства или микроскопични части за часовници. На пазара в България тези умни машини стъпиха от тази година - 2024 г., а в Европа се прилагат повече от едно десетилетие. Реализирани са проекти в 23 държави. Около 3 000 робота са инсталирани в световен мащаб. 

Ползата от приложението на иновативния робот MEDITECH в болнични аптеки обясни за медиите и магистър фармацевт Димитър Тонев от Топ Хоспитал Сървис – водеща в лекарствоснабдяването и дистрибуцията на медицинска техника и консумативи:

„Обемът на работа в болнична аптека е огромен. В нея работят от 7 до 20 фармацевта, които приемат, описват и подреждат лекарствата, като също обслужват предписанията за стотици пациенти дневно. Фармацевтът събира лекарствата от различни части на аптеката, което му отнема средно около половин до една минута на позиция. Когато обаче аптеката разполага с робот, фармацевтът само преглежда рецептата, набира я или ако е електронна, моментално я подава на робота за изпълнение, посочи фармацевтът Димитър Тонев от компанията дистрибутор.

Едно от неоспоримите предимства на робота е оптимизирането на пространството в аптеката. Около 55 000 опаковки с размер 44x102x27mm могат да бъдат подредени на 17,6 кв. м.

Голямата полза за фармацевта като професионалист е, че оставя на робота да провери дали медикаментите са истински, а не фалшиви, дали са изписани правилно и ги верифицира. Когато дойде стока, фармацевтът не губи време да я проверява, сканира и сортира по шкафовете в аптеката, а само изсипва медикаментите (до 10 кашона) в специален отвор на робота, който автоматично приема стоката и я складира на точните места във вътрешността на машината.

 

Всяка опаковка се обръща от всички страни, проверява се дали няма счупено, скъсано или надраскано, сканира кода и опаковката се верифицира, а изкуственият интелект на робота указва къде да се насочи и съхранява всяка опаковка. Когато има прескрипция с даден медикамент, роботът подава опаковката с най-къс срок на годност. Опаковките с по-дълъг срок на годност остават на съхранение. Благодарение на робота фармацевтът знае с точност до една таблетка какво се съхранява в аптеката.“

Статистиката показва, че в коя да е болнична аптека на 20 пациента един е вероятно да приема чужди лекарства, защото хората правят грешки. Но роботът няма да допусне такава грешка.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст