1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

За първи път: Американка от азиатски произход ще бъде поставена на монета

Анна Мей Уонг ще заблести на монета съвсем скоро

Едва на 14-годишна възраст дъщерята на имигранти в китайския квартал на Лос Анджелис, Анна Мей Уонг успява да спечели първата си филмова роля. През последвалата ѝ кариера, която продължава десетилетия, тя става първата американска с азиатски произход - филмова звезда в Холивуд. Когато Уонг умира през 1961 г., The New York Times нарича актрисата, известна с големите си изразителни очи и стила си от епохата на флапър, „една от най-незабравимите фигури от великите дни на Холивуд“.

Снимка: US Mint

Сега Уонг печели друга „желана роля“. Част от нови усилия, които поставиха писателката Мая Анджелоу и астронавтката Сали Райд на валута, монетният двор на САЩ ще започне от следващата седмица да произвежда монети с изображение на Уонг, близък план на лицето й, подпряно от елегантната ѝ ръка.

Тази монета отдава почит не само на пионерската кариера на Уонг, но и на трудностите, с които тя се сблъсква, опитвайки се да си осигури смислени роли на азиатско-американските актриси в епохата, когато много хора все още говорят за „жълто лице“ и искат закони срещу смесените бракове.

Очаква се монетният двор на САЩ да създаде повече от 300 млн. монети на Уонг, като тя ще стане първата американка от азиатски произход, която ще бъде на американска валута. Това е чест, като се има предвид колко много се бори Уонг да бъде възприемана като американка.

Снимка: bg.wikipedia.org
Образът на монетата

Уонг е родена през 1905 г. в Чайнатаун. Тя е дъщеря на перач, който държи магазин на улица Фигероа. По това време филмовата индустрия се установява в Лос Анджелис и все повече продукции се снимат в квартала на Уонг.

Снимка: en.wikipedia.org

„Бягах от училище, за да гледам екипите по време на работа, въпреки че знаех, че ще получа камшик от учителя си, а по-късно и от баща си за това“, цитирана е да казва Уонг в книгата „Perpetually Cool: The Many“ Животът на Анна Мей Уонг“ от Антъни Чан.

„Щях да си проправя път през тълпата и да се доближа до камерите, колкото смеех. Щях да се взирам и да се взирам в тези бляскави личности, режисьори, оператори, асистенти и актьори с мазна боя, които бяха дошли в нашата част на града, за да правят филми.

Уонг решава, че иска да играе, и започва да играе герои от втори план до първата си главна роля в „The Toll of the Sea“ (1922), която печели на 17-годишна възраст. Но кариерата й е възпрепятствана от ограничения брой роли за азиатски американски актьори и стереотипите, с които често търгуват. (Уонг каза, че е „умряла хиляди пъти“, защото е била убивана във всеки филм, в който е участвала.)

Монети с лика на кралица Елизабет II

Уонг е смятана за една от най-красивите жени в Холивуд, но често не получава романтични главни роли поради законите, забраняващи на актьори от различни раси да се целуват на екрана. Разочарована от дискриминацията тя се премества в Европа, където се радва на по-големи възможности да играе с актьори от различен произход, участва в няколко филма и дори играе в пиеса с Лорънс Оливие.

Стари български банкноти

Един от най-фрапантните случи в кариерата на Уонг е, когато огромна продуцентска компания като Metro-Goldwyn-Mayer прави кастинг за филма „The Good Earth“ през 30-те години на миналия век, базиран на романа на Пърл С. Бък за китайските фермери. Уонг е кандидат за главната женска роля във филма, но режисьорът избира бял актьор и по правилата да не се показват различно расови двойки на екрана, тя отпада от надпреварата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии