1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

„Вече 7-годишни деца могат да плащат с дебитна карта“: За или против? (ВИДЕО)

„Вече 7-годишни деца могат да плащат с дебитна карта“: За или против? (ВИДЕО)

Няколко ди преди началото на учебната година питаме бихте ли позволили на детето си да има дебитна карта?

Наскоро бях провокиран от разказа на моя приятелка за това, че деветгодишното ѝ дете е поискало да му вземе дебитна карта, защото всичките му съученици разполагат с такива и плащат по този начин.

И от тук разбира се произлизат въпросите: Защо е нужно това и какви са предимствата и недостатъците на дебитните карти за деца.

Според експерта по финансова грамотност за деца Адриана Манолова все пак е хубаво при първите уроци за парите те да бъдат кеш, защото децата са много визуални в тази възраст и обичат да пипнат парите, да дрънкат и да чуват звука на парите в касичката, за да усетят как се трупат.

„Според мен, особено при по-малките деца, не е ок парите да бъдат под формата на дебитна карта“, казва Манолова.

Снимка: iStock

Много нейни ученици ѝ споделят, че майките им им дават джобни в дебитна карта, но рядко знаят колко пари имат вътре.

„Виждат, че е модерно. Виждат че някой вади и плаща с карта по-скоро да каже: Виж колко съм голям вече плащам с дебитна карта“, разяснява тя.

Снимка: iStock

По думи на експерта възрастта на децата, които използват дебитни карти е паднала и вече дори има такива за 7-годишни с акаунт към родителя.

„Има предимства към това, че може да се зададе лимит и родителят има по-голям контрол как детето харчи парите, но каквото и да си говорим има много малко места извън София, в които може да се плаща с дебитна карта. В училищната лафка? Абсурд!“, добавя тя.

Експерта препоръчва да изчакаме децата на навършат 14 г.,16г.,18 г. и припомня, че смесената форма на плащане може да бъде объркваща дори за възраснете.

„Моят апел е да се добави и урок за киберсигурност, особено, ако детето плаща онлайн“, завършва тя.

Още по темата за децата и как да ги научм да спестяват: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии