Кои национални символи избраха държавите за своето евро (СНИМКИ)

Кои национални символи избраха държавите за своето евро (СНИМКИ)

Ето какви символи избраха първите 8 държави, които ще ви представим (ЧАСТ 2)

 
  1. Гърция

Монетата от 2 евро изобразява митологична сцена от мозайка в Спарта (3 век пр. н. е.)., показваща младата принцеса Европа, отвлечена от Зевс във формата на бик. Надписът по ръба е ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ).

Монетата от 1 евро възпроизвежда дизайна на атинската сова, която се появява върху древната монета от 4 драхми (5 век пр. н. е.).

Монетите от 10, 20 и 50 цента изобразяват трима различни гръцки държавници:

10 цента: Ригас-Фереос (Велестинлис) (1757-1798), предшественик на гръцкото просвещение и конфедерация и визионер на освобождението на Балканите от османско владичество;

50 цента: Йоанис Каподистриас (1776-1831), първият губернатор на Гърция (1830-1831) след Гръцката война за независимост (1821-1827) (20 цента), и Елефтериос Венизелос (1864-1936), пионер в социалната реформа, който изигра ключова роля в модернизирането на гръцката държава.

На монетите от 1, 2 и 5 цента са изобразени типични гръцки кораби: атинската триера (5 век пр.н.е.) на монетата от 1 цент; корветата, използвана по време на Гръцката война за независимост (1821-1827) на монетата от 2 цента, и модерния танкер на монетата от 5 цента.

Снимка: iStock

  1. Австрия

Австрийските евро монети са проектирани по три основни теми:  цветя, архитектура и известни исторически личности.

В допълнение към обществената консултация чрез проучвания на общественото мнение, група от 13 експерти избра печелившите проекти на художника Йозеф Кайзер.

На монетата от 2 € е изобразен портретът на Берта фон Зутнер, удостоена с Нобелова награда за мир през 1905 г.

На монетата от 1 € е изобразен портретът на Волфганг Амадеус Моцарт, известният австрийски композитор, придружен от неговия подпис.

Монетите от 10, 20 и 50 цента изобразяват архитектурни произведения във Виена: кулите на катедралата Свети Стефан (10 цента), шедьовър на виенската готическа архитектура; дворецът Белведере (20 цента), бижу на австрийския бароков стил, и сградата „Сецесион” във Виена (50 цента), символ на австрийския модернизъм и раждането на нова ера.

Монетите от 1, 2 и 5 цента изобразяват алпийски цветя, представляващи задълженията и ангажимента на Австрия към околната среда: тинтява (1 цент); еделвайсът (2 цента), традиционен символ на австрийската идентичност, и игликата (5 цента).

Австрийските евромонети имат особеността да показват номиналната стойност и на националната лицева страна.

Снимка: iStock

  1. Испания

Има две различни серии испански евро монети в обращение.

Монетите от 1 и 2 евро изобразяват образа на новия държавен глава, Негово Величество крал Фелипе VI, в профил отляво. Вляво от изображението, кръгло и с главни букви, името на емитиращата държава и годината на емитиране „ESPAÑA 2015“, а вдясно знакът на монетния двор.

Испания актуализира дизайна на испанското национално лице на монетите от 1 и 2 евро, които се произвеждат от 2015 г., за да илюстрира промяната в позицията на държавния глава. Монетите от 1 и 2 евро от предишни години са със стария испански национален лик ще останат валидни.

На монетите от 10, 20 и 50 цента е изобразен бюстът на Мигел де Сервантес, автор на "Дон Кихот от Ла Манча", шедьовър на испанската и световната литература.

Монетите от 1, 2 и 5 цента показват катедралата на Сантяго де Компостела, бижу на испанското романско изкуство и едно от най-известните места за поклонение в света.

От този момент нататък знакът за годината се показва във вътрешната част на монета, заедно със знака на монетния двор и името на емитиращата държава. Дванадесетте звезди във външния пръстен  са изобразени като на европейското знаме, без релеф около тях.

Снимка: iStock

  1. Естония

Дизайнът на националната страна на естонските евро монети беше избран след публичен конкурс. Жури от експерти подбра предварително 10-те най-добри дизайна.

Печелившият дизайн беше избран чрез телефонно гласуване, което беше отворено за всички естонци. Създаден е от художника Лембит Льомос.

Всички естонски евромонети съдържат географско изображение на Естония, придружено от думата „Eesti“ и годината „2011“.

Надписът по ръба на монетата от 2 евро е „Еesti“ e повторен два пъти, веднъж изправен и веднъж обърнат.

Естонските евро монети са в обращение от 1 януари 2011 г.

Снимка: iStock

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст