1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Какво означава нарастването на брутния външен дълг?

Какво означава нарастването на брутния външен дълг?

В края на януари той достигна 45,1 млрд. евро

Брутният външен дълг на България в края на януари достигна 45, 1 млрд. евро, съобщи БНБ

  • Брутния външен дълг нараства с 9,6% спрямо януари миналата година
  • Какви са задълженията на правителството и частния сектор?

Какво означават тези данни?

В сумата от 45, 1 млрд. евро брутен външен дълг са включени както задълженията на правителството, така и тези на частния сектор – банки, фирми и др.

Така в края на януари те достигат 49,9% от прогнозния БВП на страната. Сумата е с почти 3,9 млрд. евро повече в сравнение с януари миналата година или ръст от 9,6%, отчита централната банка.

Брутният външен дълг на сектор "Държавно управление" в края на януари 2023 г. е 10,1 млрд. евро. Спрямо края на януари 2022 г. той нараства с 1,9 млрд. евро.

Тук е важно да припомним, че в средата на януари правителството изтегли дълг от 1,5 млрд. евро, който сега се вижда и от данните на БНБ. През март обаче министерство на финансите съобщи, че е погасен дълг от 1,2 млрд. евро с падеж 21 март по старо задължение от 2016г.

"В резултат на извършените дългови операции през март, държавният дълг на Република България се редуцира с близо 2,3 млрд. лв. - от 39,1 млрд. лв. в края на февруари 2023 г. на 36,8 млрд. лв. в края на март 2023 г.", съобщиха от финансовото министерство тогава.  Това обаче все още не е отразено от статистиката на БНБ.  Според статистическия календар на БНБ данните за март ще бъдат публикувани в края на месец май.

Според икономисти, с които businessnovitnite.bg разговаря, по-важна е именно дългосрочната тенденция.

Снимка: iStock

„В последните 20 години външният дълг намалява като процент от БВП и е под 50% от БВП, а държавният дълг е малък, по-голямата част от него е на банки и фирми.,“ коментира икономистът Георги Ангелов. 

А от Института за пазарна икономика коментираха, че кредитите на банките нарастват защото има бизнес, а дългът на реалния сектор всъщност отразява и преките чуждестранни инвестиции.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии