Финансовите проблеми могат да бъдат ранен признак на деменция

Финансовите проблеми могат да бъдат ранен признак на деменция

Кога това е наистина проблем?

 

Финансов безпорядък. Забавени плащания и известия за прекъсване на услугата с последно предупреждение. Множество банкови тегления на ден. Нехарактерни покупки.

Когато член на семейството, който е бил доста отговорен с парите през целия си живот, стане небрежен към финансите си, това може да е един от признаците на все още недиагностицирана деменция, съобщава CNN.

Изследователи от Федералния резерв на Ню Йорк, които анализираха както кредитната отчетност на САЩ, така и данните от Medicare, установиха, че през петте години преди диагностицирането на деменция, средният кредитен рейтинг на дадено лице може да започне да отслабва и просрочените плащания да се увеличават.

„Вредните финансови ефекти от недиагностицираните нарушения на паметта изострят и без това значителния финансов натиск, пред който домакинствата са изправени при диагностицирането“, пишат изследователите. Освен податливостта към просрочие в плащанията, ранният стадий на болестта на Алцхаймер и свързаните с нея заболявания може да повлияе на отварянето на нови сметки и натрупването на дългове, както и използването на кредит.

Карън Лемей, която живее в Отава, Канада, разбра, че нещо наистина не е наред с баща й през 2022 г., когато видя на бюрото му купища известия за закъснели плащания и предупреждения за последно известие от доставчици на услуги и застрахователи.

Баща й беше бивш финансов изпълнителен директор, който „беше много консервативен с парите си и никога безразсъден с тях“, каза тя. И той беше силно внушил на дъщеря си колко е важно да изплаща изцяло кредитната си карта всеки месец, за да избегне лихвите.

И все пак Лемей откри, че дължи 50 000 долара такси, лихви и такси за забавено плащане по карта Visa. Той също така финансира покупката на нова кола, от която не се нуждаеше, само месеци преди полицията да отнеме шофьорската му книжка. Обикновено той би купувал само висок клас употребявани коли, каза тя.

Нещо повече, отбеляза дъщеря му, той не е платил данъците си за 2021 г. Така той в крайна сметка дължи на правителството приблизително 20 000 долара, по-голямата част от които са за забавено плащане и неустойки за непълно плащане.

„Говорих с него за някои от балансите му и той отказа да повярва, че не ги е платил“, каза Лемей.

 

 

Бизнес Видео Подкаст