1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Еврото скача заради мерките на ЕЦБ

Финанси
 

Икономистите на ЕЦБ се опасяват, че ще трябва да повишат основния си лихвен процент до 2% или повече

Еврото скочи до повече от триседмичен връх спрямо долара, тъй като представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщиха, че ще започнат по-агресивно затягане на паричната политика. Европейската валута излезе от големия спад на повечето големи валути, с изключение на критикуваните японски йени, казва Reuters.

Общата европейска валута се повиши с 1,45% до 1,0198 долара, което е най-високата му стойност от 17 август насам, и доста над от 20-годишното дъно от 0,9862 долара, достигнато миналата седмица.

Президентът на „Бундесбанк“ Йоахим Нагел каза пред германското радио през уикенда, че ако картината за потребителските цени не се промени, "трябва да се предприемат ясни стъпки".

В допълнение, политиците на ЕЦБ виждат нарастващи рискове, че ще трябва да повишат основния си лихвен процент до 2% или повече, за да ограничат рекордната инфлация в еврозоната.

Фоли каза, че шансът за по-ниски проценти за инфлацията в САЩ във вторник също отблъсква инвеститорите от долара, като убежище за избягване на загуби.

„Докато пазарът се страхува от поемането на значителен риск в инвестиции във високорискови валути, доларът ще бъде силен още около шест месеца“, каза тя.

Спрямо паунда еврото се повиши до 87,22 пенса, което е най-високото му ниво от февруари 2021 г.

Слабостта еврото през деня означава, че стерлингът е нараснал с около 1% спрямо долара до 1,1695 долара, най-високото му ниво този месец, отбелязвайки леко възстановяване от 37-годишното дъно от миналата седмица.

Доларовият индекс се понижи с 1% до 107,8, което е най-ниското му ниво от две седмици и спад от пика от две десетилетия от 110,79, достигнат в сряда.

Инвеститорите са предпазливи преди доклада за CPI в САЩ, който според анализаторите на Commonwealth Bank of Australia може да определи дали Федералният резерв на САЩ ще увеличи лихвите с 50 базисни пункта или 75 базисни пункта на срещата си следващата седмица.

Управителят на Фед Кристофър Уолър каза, че подкрепя „значително увеличение на следващата ни среща“, докато президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард повтори призива си за увеличение от 75 базисни пункта.

Доларът беше стабилен спрямо чувствителната към курса японска йена на ниво от 142,66 йени, малко под 24-годишния си връх от 144,99, достигнат миналата седмица.

Японски официални лица през уикенда намекнаха за интервенция, за да спрат по-нататъшното отслабване на валутата. Високопоставен говорител на правителството каза в интервю за местна телевизия, че администрацията трябва да предприеме необходимите стъпки за противодействие на прекомерния спад на йената.

В същото време е малко вероятно Централната банка на Япония да се намеси, за да подкрепи валутата с по-високи лихвени проценти.

Австралийският долар, който обикновено се представя добре, когато инвеститорите са положителни за растежа, беше с 0,5% по-висок при 0,6882 долара, а биткойнът, който се движи по подобен начин, се повиши с 1,9% около 22 260 долара, което е най-високото му ниво от средата на август.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5