1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

ЕЦБ ще вдига още лихвите

Финанси

Инфлацията в еврозоната все още не е достигнала своя пик

Инфлацията в еврозоната е рекордно висока, но все още не е достигнала своя пик, заяви президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Потребителските цени в 19-те държави от еврозоната се повишиха с 10,6% през октомври, подхранвани от рязкото покачване на цените на храните и енергията след войната на Русия в Украйна, пише БНР.

"Бих искала да кажа, че инфлацията е достигнала своя пик през октомври, но се опасявам, че няма да мога", заяви Лагард пред европейските законодатели в Брюксел.

"Смятам, че има твърде много несигурност - особено в един компонент, който е пренасянето на високите енергийни разходи на ниво търговия на едро в търговията на дребно - за да се приеме, че инфлацията действително е достигнала своя пик."

ЕЦБ предприе мерки за укротяване на инфлацията с поредица от повишения на лихвените проценти, като от юли насам вдигна основните си лихвени проценти с 2 процентни пункта.

Лагард заяви, че ЕЦБ повишава лихвените проценти "с най-бързия темп досега" и че ще са необходими още увеличения, за да се върне инфлацията към целта на ЕЦБ от два процента.

"Все още имаме да извървим дълъг път и не сме приключили с инфлацията, така че, да, ще продължим да повишаваме лихвените проценти", каза Лагард.

Управителният съвет на ЕЦБ трябва да оповести следващото увеличение на разходите по заемите на заседанието си на 15 декември, когато политиците ще бъдат въоръжени и с нови прогнози за инфлацията и икономическия растеж.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии