1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

ЕЦБ обясни до кога ще вдига лихвения процент

Финанси

Как влияе на инфлацията вдигането на лихвения процент?

Става все по-сигурно, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще увеличи лихвения процент с до 50 базисни пункта. Това заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард пред испанската медийна група Vocento, цитирана от БГНЕС.

Политици предупредиха напоследък, че повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ трябва да продължи, докато основната инфлация не се обърне и не започне да спада към целта на ЕЦБ от 2%.

 

От юли насам ЕЦБ вече повиши лихвените проценти с 3 процентни пункта и по същество обеща още едно увеличение с половин процентен пункт на 16 март, но напоследък инвеститорите предполагат още по-решителен ход предвид лошите данни за инфлацията.

 

Лагард заяви, че маркираното увеличение сега е "много, много вероятно", но също така предупреди, че базисната инфлация, която се отразява на нестабилните цени на храните и горивата, може да остане неприятно висока дори при спад на общия темп на инфлация през следващите месеци.

"В краткосрочен план базисната инфлация ще бъде висока", цитира Grupo Vocento думите на Лагард.

Базисната инфлация нарасна до рекордните 5,6% през миналия месец и някои анализатори се опасяват, че увеличението вече се дължи на рязкото нарастване на заплатите в сектора на услугите, което прави растежа на цените по-траен и труден за прекъсване.

Тя добави, че икономиката на еврозоната се държи по-добре от опасенията и производството би трябвало да се ускори от състоянието, близко до стагнация през последното тримесечие на 2022 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии