1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Силен ръст на заплатите, но инфлацията "яде" реалните доходи

БГ Бизнес

Прогнозата е на ЕЦБ за доходите и поскъпването на живота в еврозоната

Растежът на заплатите в еврозоната се очаква да бъде "много силен" през следващите няколко тримесечия, но все още има вероятност реалните заплати да намалеят предвид рязко повишилата се инфлация, се твърди в статия в икономическия бюлетин на Европейската централна банка, оповестена в понеделник, предаде Ройтерс, цитиран от БНР.

Историческият скок на инфлацията ерозира реалните доходи през последните две години и фирмите най-накрая започват да коригират заплатите, което води до опасения, че високата инфлация може да се запази, ако определянето на заплатите се коригира на по-постоянна основа.

"Ръстът на заплатите през следващите няколко тримесечия се очаква да бъде много силен в сравнение с историческите модели. Това отразява стабилниите пазари на труда, които досега не са били съществено засегнати от забавянето на икономиката, увеличенията на националните минимални заплати и известно наваксване между заплатите и високите нива на инфлация", се заключава статията, написана от икономисти от ЕЦБ.

Очакваното икономическо забавяне обаче, както и несигурността относно перспективите, вероятно ще окажат низходящ натиск върху растежа на заплатите в близко бъдеще, твърдят икономистите на централната банка.

Снимка: Reuters

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард наскоро заяви, че заплатите вероятно нарастват с по-бързи темпове от прогнозираното и банката трябва да попречи това да повишава дългосрочните инфлационни очаквания.

Статията в бюлетина на ЕЦБ обаче изглежда омаловажава опасенията относно заплатите, като твърди, че реалните доходи ще продължат да спадат, тъй като инфлацията ще бъде по-висока от силното увеличение на номиналните заплати.

"Реалните потребителски заплати сега са значително по-ниски, отколкото преди пандемията и е вероятно да паднат още през следващите месеци. Това може да накара синдикатите да поискат по-високи увеличения на заплатите в предстоящите преговори, особено в сектори с по-ниски заплати", заключава ЕЦБ.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии