1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Голям гмурец“

Финанси
 

Колекционерите ще могат да закупят само по 1 брой от монетата

От 19 септември 2022 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „Голям гмурец“ от серията „Природно разнообразие в Република България“.

Цената на монетата е 108 (сто и осем) лева.

Снимка: БНБ

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Кей Би Си Банк България ЕАД, Тексим Банк АД и Централна кооперативна банка АД.

В периода от 19 до 21 септември 2022 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. След този период възпоменателната монета „Голям гмурец“ ще се продава без ограничения.

Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

Снимка: БНБ

БНБ вече има право да пуска по 6 възпоменателни монети годишно, а нововъведението ще влезе в сила от 2023 г. Досега този брой беше 5, но БНБ прие Наредба за изменение на Наредба №39. Това означава, че ще може да пуска в обращение до 6 възпоменателни монети всяка година, което е увеличение с един брой.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии