1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

БНБ продължава да сече монети тестово, не е спирала подготовката за еврото

Финанси

Това обяви банката, опровергавайки твърдение, че страната ни няма да влезе в еврозоната от 2024 г.

БНБ няма формално основание и не е спирала техническата работа по приемането на еврото. Тя се извършва по график и в рамките на бюджета на банката за 2023 г. Това заявиха от пресцентъра на Българската народна банка по повод политически коментари, че процесът по присъединяване към еврозоната трябва да бъде спрян, казва БТА. 

По-рано днес пред журналисти в парламента депутатът от "Възраждане" Деян Николов посочи, че след като страната ни няма да влезе в еврозоната от 2024 г., то и решението на Народното събрание, задължаващо институциите да ускорят работата по приемането ни сред страните, използващи единната валута, няма обвързващ характер. 

Николов призова, ако има нови стъпки в посока еврозоната, те да бъдат предприети след провеждането на референдума, иницииран от партията, която представлява.

От БНБ посочиха още, че работата по интегриране на страната ни към еврозоната не е спирала:

"По план протича и подготовката за тестово отсичане на българските евромонети, както и адаптирането на платежните системи“. 

По друга тема, повдигната от "Възраждане" - за връщането на златните резерви на страната ни от Лондон, от БНБ посочиха:

"В своите периодични публични отчети БНБ предоставя изчерпателна информация за златните резерви на страната. Релокация на златните резерви не стои на дневен ред и няма връзка с процеса на присъединяването ни към еврозоната". 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5