1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Асен Василев: Оптимист съм, че през 2025 г. България ще влезе в еврозоната

Асен Василев: Оптимист съм, че през 2025 г. България ще влезе в еврозоната

В момента фискалният резерв е над 11 млрд. лв.

"В момента имаме достатъчно средства във фискалния резерв. Той е над 11 млрд. лв. Така че можем спокойно да финансираме дефицита през фискалния резерв. Има доста сериозен падеж догодина, когато трябва да върнем стар дълг", заяви министърът на финансите Асен Василев пред БТА. 

Той коментира и сроковете за присъединяване към еврозоната. Василев изрази оптимизъм за това, че България ще стане част от еврозоната на 1 януари 2025 г.

Финансовият министър посочи още, че за тази и следващата година са планирани дефицити в размер до 3 на сто. По отношение на тенденциите за икономиката на страната, министърът каза: 

"Това, което виждаме, е, че растежът тази година е по-добър, отколкото МВФ очакваше, и то значително по-добър. Това, което ние заложихме, беше за ръст от 1,8 на сто, ще бъде изпълнено и даже може да сме близо до 2-та процента. Другото, което очаквам да видим, е когато излязат окончателните данни от Националния статистически институт за миналата година, те да покажат това, което и Евростат прогнозира, за един ръст от 3,8-3,9 на сто - т.е. по-висок от това, коeто е обявено до момента". 

Според Асен Василев голяма част от инфлацията у нас е "внос". По думите му тя идва основно по две линии - храни и енергия, и там нашата възможност за въздействие е доста ограничена, защото ние монетарна независима политика не можем да водим. Що се отнася до фискалната политика, бюджетът завърши 2022 г. на 0,8 на сто дефицит на касова основа. По-"тясна" фискална политика е невъзможно да се направи - тя е една от най-рестриктивните в целия Европейски съюз с може би едно или две изключения, каза още Василев. 

Той коментира, че реално инфлацията при нас идва от това, че има покачване на цените в целия Европейски съюз. При нас нейната стойност е по-голяма, защото храните и енергията са много по-голяма част от потребителската кошница. Това се вижда и в анализ на МВФ, който те направиха конкретно за България, каза финансовият министър.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии