1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Зеленият пример: Как групата Coldplay "зарежда" с възобновяема енергия турнето си

Зеленият пример: Как групата Coldplay "зарежда" с възобновяема енергия турнето си

Музикантите насърчават редица инициативи, свързани с опазването на околната среда

 

Групата Coldplay се ангажира да намали въглеродните емисии за свеото турне с 50%. И не просто успява да го направи, а дори постига 59% по-малко въглероден отпечатък, става ясно от рубриката "Зелени минути" в предаването "Преди обед" по bTV.

Какъв е техният подход?

Групата не само полага усилия в грижата за природата, но въвлича и своите фенове в това начинание. Един от нестандартните методи, който прилагат, е да поставят кинетичен дансинг на своите концерти. Така по време на мерорприятието хората могат да танцуват, скачат и по този начин генерират енергия. Поставят и специални колела, които също произвеждат енергия при въртене.  

Освен енергията, която се генерира "на живо" по време на събитията, има и специална преносима батерия, разработена за тях, с която пътуват. Това съоръжение е успяло да зареди с енергия 18 техни концерта.

Директните въглеродни емисии се отделят най-вече около организацита на мероприятията - транспорт, товари, изграждане на сцената и на цялото шоу. 

Colplay обещават намаление на емисиите с 50%, а до момента са изпълнили 59% от тяхната цел. В края на турнето, което продължава и в момента, групата обещава да бъдат усвоени повече въглеродни емисии, отколкото са генерирани. 

Освен иновативните методи при провеждане на мероприятията, музикантите участват и в редица проекти за залесяване и регенериране на почвата. Те насърчават и своите фенове да се включат в това начинание - да стигнат до концерта по екологичен начин като отидат пеша, с колело и т.н. 

Друг интересен факт е, че на техните концерти на феновете е позволено да ползват многократни бутилки за вода, което на повечето такива мероприятия е забранено.  

Колко дървета са засадили до момента?

Каузата на Coldplay - за всеки продаден билет - едно засадено дърво. И така до момента 7 млн. дървета са посадени в различни държави по света. В 24 държави е възстановена земя, което се равнява на 10 000 хектара или 3861 Central Park-a в  Ню Йорк. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии