Учени откриха как да спасят арктическия ледник от топене

Може ли да запазим ледниците?

 

Антарктическата ледена покривка се оттегля с по-бързи темпове, отколкото през предходните десетилетия, което поражда опасения за тотален колапс. Миналата седмица учени разкриха тревожни открития за колосалния ледник Туейтс в Антарктида, съобщи Euronews.

Мрачната прогноза 

Изследователите казват, че има „мрачна перспектива“ за бъдещето на ледената покривка. Измервайки приблизително размера на Великобритания, замръзналата маса е наречена „Ледникът на Страшния съд“ поради катастрофалния ефект, който колапсът му би имал върху планетата. 

Ако ледникът се разтопи, произтичащото от това покачване на морското равнище ще засегне стотици милиони хора, казват учените. Тази седмица обаче има и добри новини. Първоначалните опити, включващи изпомпване на морска вода върху сняг в канадската Арктика, показаха потенциал да направят леда под него по-дебел. 

Водата от ледника може да потопи големи площи

Снимка: Getty Images

Екип от британски и американски учени наблюдават ледника Туейтс от 2018 г. Ледената покривка, която на места е с дебелина над 2000 метра, е един от най-големите и най-бързо променящите се ледници в света. Обемът лед, изтичащ в морето от Туейтс и съседните му ледници, се е удвоил повече от два пъти от 1990-те до 2010-те години.

 

По-широкият регион, наречен Amundsen Sea Embayment, представлява 8% от текущия темп на глобално покачване на морското равнище от 4,6 милиметра годишно. Ако ледникът Туейтс се срине напълно, морското равнище ще се повиши с 65 см, казват изследователите. Констатациите предполагат, че ледникът Туейтс и голяма част от ледената покривка на Западна Антарктика могат да бъдат загубени до 23-ти век.

Може ли да се избегне катастрофата?

Снимка: Ройтерс

Използвайки усъвършенствани технологии като подводни роботи, нови техники за изследване и нови подходи към ледения поток и моделиране на пукнатини, учените придобиха нови прозрения за тези процеси. Първоначалните опити показват, че морската вода може да се използва за удебеляване на леда в Арктика. Като положителна новина, амбициозен проект, експериментиращ с удебеляване на морския лед в канадската Арктика, показа успех по време на първоначалните тестове.

Британската стартираща компания Real Ice проведе полеви изпитания по-рано тази година, за да изпомпва морска вода върху ледени покривки. Изследователите от Real Ice имат за цел да укрепят ледените покривки, от които зависят полярните диви животни и инуитските общности.

Стартиращата компания експериментира със сондиране в леда до океана отдолу и изпомпване на вода върху снега отгоре. Водата запълва въздушни джобове в снега и замръзва, като постепенно се превръща в лед . 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст