Първият в света въглероден данък върху добитъка e 100 долара на крава

Първият в света въглероден данък върху добитъка e 100 долара на крава

Правителство на тази страна се съгласи да въведе първия в света данък върху въглеродните емисии върху селското стопанство

 

Млекопроизводителите в Дания са изправени пред нововъведението да плащат годишен данък от 672 крони (96 долара) на крава за генерираните от тях емисии, казва CNN.

Снимка: iStock

Коалиционното правителство на страната се съгласи тази седмица да въведе първия в света данък върху въглеродните емисии върху селското стопанство. Това ще означава нови налози върху добитъка от 2030 г.

Дания е основен износител на млечни продукти и свинско месо, а селското стопанство е най-големият източник на емисии в страната. Коалиционното споразумение, което също така включва инвестиране на 40 милиарда крони (3,7 милиарда долара) в мерки като повторно залесяване и създаване на влажни зони, има за цел да помогне на страната да постигне целите си в областта на климата.

Датската млечна индустрия приветства споразумението и неговите цели, но то разгневи някои фермери.

Този ход идва само месеци след като фермерите проведоха протести в цяла Европа, блокирайки пътища с трактори и замеряйки с яйца Европейския парламент заради дълъг списък от оплаквания, включително недоволства относно екологичните разпоредби и прекомерната бюрокрация.

Този отрасъл има огромен принос за климатичната криза, произвеждайки около една трета от емисиите на парникови газове.

Животновъдството има особено голямо въздействие, което представлява около 12% от глобалните емисии през 2015 г., според Организацията по прехрана и земеделие към ООН. Част от това замърсяване идва от метан, мощен затоплящ планетата газ, произведен от крави и някои други животни.

Снимка: iStock
Намаляване на емисиите от добитъка

Данъкът, който се очаква да бъде одобрен от парламента на Дания по-късно тази година, ще възлиза на 300 крони (43 долара) на тон (1,1 тона) въглероден диоксид - еквивалентни емисии от добитък от 2030 г., като ще се повиши до 750 крони (107 долара) през 2035 г.

Ще се прилага 60% данъчно облекчение, което означава, че фермерите ефективно ще бъдат таксувани със 120 крони (17 долара) на тон емисии от добитъка годишно от 2030 г., като се повиши до 300 крони (43 долара) през 2035 г.

Средно датските крави, които съставляват голяма част от популацията на едрия рогат добитък, отделят 5,6 тона въглероден диоксид на година, според Concito, екологичен мозъчен тръст в Дания. Използването на по-ниската данъчна ставка от 120 крони води до такса от 672 крони на крава, или 96 долара.

Бизнес Видео Подкаст